REAL

A treonin előállítás melléktermékének hatása a bendőfolyadék összetételére és mikrobiális aktivitására

Tóth, Tamás (2016) A treonin előállítás melléktermékének hatása a bendőfolyadék összetételére és mikrobiális aktivitására. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 65 (2). pp. 22-34. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
02ÁTT 2016_2_FINAL.pdf

Download (143kB) | Preview

Abstract

Bendőkanüllel ellátott 5 tinóval végzett kísérlet eredményei alapján megállapítható, hogy a napi 1 kg mennyiségben etetett anyalúg (a treonin előállítás egyik mellékterméke) nem befolyásolta károsan a bendőben zajló mikrobás fermentációt, ellenkezőleg a bendőbaktériumok NH3 ellátásának javításával növelte a bendő mikrobiális aktivitását. Ezt igazolja, hogy szignifikánsan nőtt a bendőfolyadék illózsírsav-tartalma. Az anyalúg NPN anyagainak jelentős hányadát a bendő baktériumai már az etetést követő első órában lebontják. A bendőfolyadék NH3-tartalmának ebből következő növekedése a kontroll szakaszhoz képest jelentős. Napi 2 kg anyalúg az 1 kg-os adaghoz képest már nem javította tovább a mikrobiális aktivitást, ennek következtében a bendőfolyadék illózsírsavtartalma sem nőtt tovább, viszont a bendőfolyadék NH3-tartalma már közel van a toxikus szinthez, ezért ez a dózis nem javasolható.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 19 Nov 2025 08:18
Last Modified: 19 Nov 2025 08:18
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/229429

Actions (login required)

Edit Item Edit Item