Stefler, József and Horn, Péter and Michalecz, Tamás and Bánházi, Tamás (2019) Murray grey, fekete- és vörös angus borjak hőstressz-reakciói legeltettéses viszonyok között. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 68 (2). pp. 128-136. ISSN 0230-1814
|
Text
02att_2019_02.pdf Download (152kB) | Preview |
Abstract
A szélsőséges időjárási viszonyok, különösen a nyári hőségnapok gyakoribbá válása, komoly kihívást jelentenek a húsmarhatartásban. Az inszoláció okozta hőstressz káros hatásainak csökkentése, illetve kivédése szempontjából különös jelentősége van a testfelület, illetve szőrzet színének. A világosabb testszínű állatok testfelülete kevésbé melegszik fel, így feltehetően a hőstressz káros hatásai is kevésbé érvényesülnek. A szerzők azonos legelőszakaszokon tartott, fekete angus, vörös angus és a szürke színű murray grey fajták hőstressz reakcióját vizsgálták egy dél-dunántúli legelőn, a 2016. – 2017. évi legeltetési szezonokban. A vizsgálatok eredményei igazolták a testszínnel kapcsolatos feltételezéseket. A világosabb, murray grey, állatok testfelülete a nyári hőségnapokon szignifikáns mértékben kevésbé melegedett fel, mint a sötétebb, vörös és fekete angus, egyedeké. Utóbbiak között nem volt szignifikáns mértékű különbség. Hasonló tendencia volt megfigyelhető a borjak súlygyarapodásában is. Az angus borjak súlygyarapodása a nyári hónapokban szignifikáns mértékben elmaradt a murray grey fajtájú borjakétól. Az eltérő ivarú borjak hőstressz érzékenységében nem volt szignifikáns különbség. A szerzők a probléma további vizsgálatát javasolják, de ígéretesnek tartják azokat a nemesítési törekvéseket, amelyekben a húsmarhák testszíne is fontos szerephez jut.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 21 Nov 2025 08:40 |
| Last Modified: | 21 Nov 2025 08:40 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/229597 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




