REAL

A pulykahús táplálóanyag-tartalmának növelése, organoleptikus tulajdonságainak, valamint a hús feldolgozhatóságát befolyásoló tényezőknek a módosítása a takarmány lenolaj-kiegészítésével

Zsédely, Eszter and Tempfli, Károly and Turcsány, Zsolt and Turcsány, László and Schmidt, János (2020) A pulykahús táplálóanyag-tartalmának növelése, organoleptikus tulajdonságainak, valamint a hús feldolgozhatóságát befolyásoló tényezőknek a módosítása a takarmány lenolaj-kiegészítésével. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 69 (2). pp. 124-141. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
36_ÁTT 2020_2FINAL.pdf

Download (325kB) | Preview

Abstract

Az egész évre kiterjedő pulykahúsfogyasztást az tette lehetővé, hogy megjelentek és elterjedtek az idősebb, 18-22 hetes korban vágott, nagytestű hibridpulyka-állományok. Converter, szexált pulykakakasokkal végzett hizlalási kísérletben megállapították, hogy a pulykák takarmányának 1% lenolajjal történő kiegészítése – a takarmány energiakoncentrációjának növelésével – javította az állatok takarmányhasznosítását, növelte ɷ-3 zsírsav-, mindenekelőtt α-linolénsav-ellátottságukat, aminek eredményeként javult a pulykahús táplálkozási értéke. Az organoleptikus hatásokat valamint a feldolgozhatóságot befolyásoló tényezőket a lenolaj-kiegészítés sem a mell-, sem a combhús esetében nem befolyásolta szignifikánsan.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 24 Nov 2025 06:15
Last Modified: 24 Nov 2025 06:15
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/229733

Actions (login required)

Edit Item Edit Item