Zsédely, Eszter and Tempfli, Károly and Turcsány, Zsolt and Turcsány, László and Schmidt, János (2020) A pulykahús táplálóanyag-tartalmának növelése, organoleptikus tulajdonságainak, valamint a hús feldolgozhatóságát befolyásoló tényezőknek a módosítása a takarmány lenolaj-kiegészítésével. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 69 (2). pp. 124-141. ISSN 0230-1814
|
Text
36_ÁTT 2020_2FINAL.pdf Download (325kB) | Preview |
Abstract
Az egész évre kiterjedő pulykahúsfogyasztást az tette lehetővé, hogy megjelentek és elterjedtek az idősebb, 18-22 hetes korban vágott, nagytestű hibridpulyka-állományok. Converter, szexált pulykakakasokkal végzett hizlalási kísérletben megállapították, hogy a pulykák takarmányának 1% lenolajjal történő kiegészítése – a takarmány energiakoncentrációjának növelésével – javította az állatok takarmányhasznosítását, növelte ɷ-3 zsírsav-, mindenekelőtt α-linolénsav-ellátottságukat, aminek eredményeként javult a pulykahús táplálkozási értéke. Az organoleptikus hatásokat valamint a feldolgozhatóságot befolyásoló tényezőket a lenolaj-kiegészítés sem a mell-, sem a combhús esetében nem befolyásolta szignifikánsan.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 24 Nov 2025 06:15 |
| Last Modified: | 24 Nov 2025 06:15 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/229733 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




