REAL

Információforrások használatának gyakorisága és információs rendszerek az élelmiszeripari társas vállalkozásban - felmérés a Dél-Alföld régió élelmiszeripari társas vállalkozásainak vezetői körében

Hampel, György (2010) Információforrások használatának gyakorisága és információs rendszerek az élelmiszeripari társas vállalkozásban - felmérés a Dél-Alföld régió élelmiszeripari társas vállalkozásainak vezetői körében. AGRÁRINFORMATIKA / JOURNAL OF AGRICULTURAL INFORMATICS, 1 (1). pp. 30-39. ISSN 2061-862X

[img]
Preview
Text
7_66_1_PB_u.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (1MB) | Preview

Abstract

A Dél-Alföldön végzett kutatásom az élelmiszeripari társas vállalkozások vezetői által, a működéskülönböző területein hozott, illetve különböző tárgyú döntésekhez használt információforrásokra, valamint a vállalkozásokban használt információs rendszerek fő jellemzőire, képességeire irányult. A kutatáshoz szükséges adatok beszerzése kérdőívekkel, illetve néhány nagyobb vállalkozás esetében interjúk segítségével történt meg. A kutatás eredményei alapján a vezetők következetesen a belső beszámoló rendszer különböző részeiből származó adatokra, információkra támaszkodnak. Emellett ugyanilyen mértékben hozzák meg döntéseiket más emberektől (nagyobb részben vezetőktől, beosztottaktól, kisebb részben a tulajdonosoktól, szállítóktól és vevőktől) származó információkra alapozva. A média szintén a gyakrabban használt információforrások közé tartozik. A legfontosabb információforrást közvetlenül a szervezet információs rendszerének termeléssel kapcsolatos, vagy ahhoz szorosabban kötődő része képezi. Olyan információs rendszerek használata, amelyek kifejezetten a döntések meghozatalának támogatására, előrejelzések készítésére vannak felkészítve, az élelmiszeripari vállalkozásokban nem jellemző. | My research conducted in Hungary’s Southern Great Plain Region was aimed at the information source used for decision making by the executives of food industry enterprises and at the main characteristics and capabilities of the information systems of the firms. The data necessary for the research was gathered mostly with questionnaires and with interviews in the case of some bigger enterprises. Based on the results of the surveying, the executives rely consistently on the data and information from the different modules of their internal reporting systems. When making decisions, they also build upon information from other people (managers, employees, owners, suppliers, customers) to the same extent. The media is also a frequently used information source. The most important source of information is directly linked to the information system modules closely related to production of the enterprise. The use of information systems to support decision making or forecasting is not typical in a food industry firm.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Dél-Alföld, élelmiszeripari társas vállalkozások, információforrás, információs rendszer, döntés | Hungary’s Southern Great Plain Region, food industry enterprises, information source, information systems, decision
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy > HD30.2 Knowledge management. Information technology management / Tudásmenedzsment
Q Science / természettudomány > QA Mathematics / matematika > QA76.16-QA76.165 Communication networks, media, information society / kommunikációs hálózatok, média, információs társadalom
S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 04 May 2015 09:55
Last Modified: 31 May 2024 10:25
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/23821

Actions (login required)

Edit Item Edit Item