REAL

MÓCVIDÉK – TÁJI ADOTTSÁGOK ÉS ÉLETMÓD EGY ÁTALAKULÓ VILÁGBAN

Bottlik, Zsolt and Kőszegi, Margit and Telbisz, Tamás and Mari, László and Imecs, Zoltán (2015) MÓCVIDÉK – TÁJI ADOTTSÁGOK ÉS ÉLETMÓD EGY ÁTALAKULÓ VILÁGBAN. Földrajzi Közlemények. ISSN 0015-5411 (Submitted)

[img]
Preview
Text
Bottlik_mocok_végleges_kepekkel.pdf - Submitted Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Egy OTKA kutatás keretében immár három éve foglalkozunk a természeti környezet adottságainak a társadalom aktivitására tett hatásaival, illetve ezek mértékével. Kutatásaink során eddig kifejezetten a karsztos és nem karsztos területek összehasonlítására törekedtünk, ezért olyan tájegységeket választottunk mintaterületként, ahol kiterjedt karsztfelszínek is találhatók. Ugyanakkor a vizsgált folyamatok ettől elvonatkoztatva is különösen érdekesek lehetnek egy olyan makroregionális értelemben vett periféria területen, mint Köztes-Európa, ahol e periférián belül további, a helyi gazdasági erőterektől távol eső elzárt, így elmaradott térségeket is találhatunk, ahol az átmenet immáron több évtizedes története tovább mélyített egy sor korábbi gyökerű problémát. Az alábbi tanulmányban kifejezetten a társadalomföldrajz irányából közelítve, egy kulturális szempontból lehatárolható, a szűkebb és tágabb közösségek számára is szimbolikus jelentőségű tájegységet, a Mócvidéket vettük górcső alá.A Mócvidéken élők tájhasználata történelmi léptékekben is sajátosságokat mutat a környező területekhez képest. A tengerszint feletti magasság által befolyásolt gazdasági aktivitási formák, valamint az ennek megfelelő sajátos településhálózat önmagukban is egyedi táji jellemzőket adnak.

Item Type: Article
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > G Geography (General) / Földrajz általában
Depositing User: dr. Tamás Telbisz
Date Deposited: 24 Sep 2015 07:31
Last Modified: 24 Sep 2015 07:31
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/27571

Actions (login required)

Edit Item Edit Item