Pilsitz, Martin (2015) Das sudhaus der Első Magyar Részvény Serfőzde Rt. in Kőbánya: Prototyp Barocker Brauereien in Bayern. Építés - Építészettudomány, 43 (1-2). pp. 79-94. ISSN 0013-9661
  | 
            
              
Text
 eptud.43.2015.1-2.4.pdf Download (886kB) | Preview  | 
          
Abstract
A történeti kőbányai nagysörfőzdék tanulmányozása során számos olyan tényezőt kell figyelembe venni, mely a tervezési és építési folyamat különböző szintjein befolyást gyakorolt az épületek belső felosztására és külső megjelenésére. Ebben a tanulmányban a kőbányai Első Magyar Részvény Serfőzde Rt. főzőháza és a bajorországi Freisingben működő Gräflich Ernst von Moy’sche Hofbräuhaus épületeinek példáján keresztül kívánom bemutatni a sörfőzdék építészetében az első világháború előtti időszakban Németország és Magyarország között zajló építészeti transzfer jelentőségét. Kutatásom során arra a meglepő megállapításra jutottam, hogy a kőbányai EMRS sörfőzde főzőháza több, Theodor Ganzenmüller és Franz Rank által később Bajorországban tervezett neobarokk sörfőzde prototípusának tekinthető.
| Item Type: | Article | 
|---|---|
| Subjects: | T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TH Building construction / mély-és magasépítés N Fine Arts / képzőművészet > NA Architecture / építészet  | 
        
| Depositing User: | László Sallai-Tóth | 
| Date Deposited: | 06 Jul 2016 10:04 | 
| Last Modified: | 06 Jul 2016 10:04 | 
| URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/37421 | 
Actions (login required)
![]()  | 
        Edit Item | 




