REAL

Önkormányzati környezet- és klímavédelem német példák tükrében

Fodor, László (2016) Önkormányzati környezet- és klímavédelem német példák tükrében. In: IV. Környezet- és Energia Konferencia, 2016. március 11-12., Debrecen. (In Press)

[img]
Preview
Text
konf-cikk-2016-K&E-FodorL-végleges.pdf

Download (396kB) | Preview

Abstract

Az energiaügy (településrendezés, monitoring, közszolgáltatások), a víz- és hulladékgazdálkodás feladatai (vízellátás, szennyvízkezelés, hulladékkezelés) a közlekedés (forgalomszervezés, közösségi közlekedés szervezése), a helyi adók (környezetterhelési és igénybevételi adók) területének az áttekintése (amiből itt csupán részleteket volt mód felvillantani) arra a következtetésre vezet, hogy az önkormányzatok környezetügyi kompetenciái körében Németországban már nem várható és nem is indokolt áttörés, hiszen máris rengeteg ilyen feladat és hatáskör létezik. Ahol növelhető az önkormányzatok szerepe – és ez Magyarországra éppúgy érvényes – az a megrendelői és szolgáltatói szerepkörben való példamutatás (amit az uniós környezetpolitika vagy a német szövetségi energetikai jogszabályok is a hangsúlyoznak), és ezzel a helyi közösségek környezeti tudatosságának javítása.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: K Law / jog > KZ Law of Nations / nemzeti jogrendszerek
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TD Environmental technology. Sanitary engineering / környezetvédelem, hulladékkezelés, egészségügyi mérnöki technika (ivóvízellátási és szennyvízkezelési technika)
Depositing User: Dr. László Fodor
Date Deposited: 22 Sep 2016 07:03
Last Modified: 27 Sep 2016 11:48
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/39819

Actions (login required)

Edit Item Edit Item