REAL

Ételek és hagyományok a nemzeti identitás és a globalizáció tükrében = Food and traditions in the mirror of the ethnical identity and the globalization

Túry, Krisztina and Túry, Ferenc (2008) Ételek és hagyományok a nemzeti identitás és a globalizáció tükrében = Food and traditions in the mirror of the ethnical identity and the globalization. Mentálhigiéné és Pszichoszomatika, 9 (2). pp. 109-123. ISSN 1419-8126

[img]
Preview
Text
mental.9.2008.2.1.pdf

Download (215kB) | Preview

Abstract

Az evéssel kapcsolatos civilizációs zavarok gyakoribbá válásának hátterében a kulturális hatások lényegesek. Ezek között a nemzeti identitásvesztés fontos lehet. A nemzeti identitás kialakulásában az ételekkel és étkezéssel kapcsolatos hagyományok szerepe alapvető. A nemzeti szimbólumok között számos étel található, amelyeket gyakran használunk a nemzetek jellemzésében. Az ételek fontos szerepet töltenek be a kulturális emlékezetben is. A közös emlékezet jelentősége nagy az identitásban, s az ételekre, ételkészítésre való emlékezés a kultúrákban fontos etnikai összetartó erő. Ezt segíti az ételek és az étkezés időt strukturáló hatása is. A globalizáció korában a nemzeti ételek segítik a speciális nemzeti karakter megőrzését, de az európai szokásokhoz való alkalmazkodás megkívánja az ételkészítés átalakulását is. A jövő kérdése, hogy ez a hatás mennyire jár a nemzeti identitás csökkenésével, és fokozza-e az evéssel kapcsolatos patológiás megnyilvánulások gyakoriságát. | In the background of the increasing morbidity of the civilization disorders related to eating the cultural factors play an important role. In this respect the loss of the national identity may be essential. There are many foods and meals among the national symbols, commonly used in the characterization of nations. Food is important in the cultural memory, because the common memory is partly based on food, and on the preparation of meals. This exerts a strong influence on the ethnic cohesion. Foods and meals help the time structuring, as well. In the era of globalization national meals are important in the preservation of the national character, but the accommodation to the European standards calls for their transformation. It is a question of the future whether this effect would cause the decrease of the national identity and would increase the frequency of the pathological manifestations of eating.

Item Type: Article
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BF Psychology / lélektan
Depositing User: László Sallai-Tóth
Date Deposited: 09 Aug 2017 07:40
Last Modified: 09 Aug 2017 07:40
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/58215

Actions (login required)

Edit Item Edit Item