Alberti, Ágnes (2012) Étrendi hidroxi-fahéjsav-származékok jelentősége a májterápiában = Importance of Dietary Hydroxycinnamic Acids in the Therapy of Liver Fibrosis. ORVOSI HETILAP, 153 (24). pp. 948-953. ISSN 0030-6002 (nyomtatott); 1788-6120 (elektronikus)
|
Text
oh.2012.29401.pdf Available under License Creative Commons Attribution. Download (143kB) | Preview |
Abstract
A májfibrosis gyógyszeres kezelése a rendelkezésre álló széles körű terápiás lehetőségek ellenére a mai napig nem megoldott. Irodalmi adatok alapján hidroxi-fahéjsav-származékokat tartalmazó növényi kivonatok in vitro és in vivo modellekben antifibroticus hatásúak. Célkitűzés: A szerző adatokat kívánt nyerni a májfibrosis adjuváns terápiájában és prevenciójában alkalmazható gyógy- és fűszernövények antifibroticus hatású hidroxi-fahéjsav-származékairól. Módszer: Fali kövirózsa présnedve, valamint hét közismert, a Lamiaceae családba tartozó fűszernövény hidroxi-fahéjsav-származék-tartalmát és összetételét vizsgálta spektrofotometriás és HPLC-módszerekkel. Eredmények: A Lamiaceae fűszernövények magas hidroxi-fahéjsav-származék-tartalommal rendelkeztek, vezető komponensként minden esetben rozmaringsavat tartalmaztak, míg a kövirózsa hidroxi-fahéjsav-származék-tartalma alacsonyabb volt. Következtetések: A kövirózsaprésnedv jelentős antioxidánsaktivitással rendelkező polifenol vegyületei miatt valószínűsíthető, hogy farmakológiai hatása a tartalmi anyagok együtthatásának köszönhető. A vizsgált fűszernövényekben az antifibroticus hatású hidroxi-fahéjsav-származékok koncentrációja jelentős, így az eredmények alátámasztják ezen növények májbetegek diétájában való alkalmazását. Medicinal treatment of liver fibrosis is still unsolved. According to literature data, plant extracts containing hydroxycinnamic acids inhibit experimentally induced liver fibrosis. Aim: The aim of this study was to provide data on the hydroxycinnamic acid content of medicinal plants, which can be applied in the adjuvant therapy of liver fibrosis. Methods: Content and composition of hydroxycinnamic acids from houseleek and seven known herbs were evaluated using spectrophotometry and high-performance liquid chromatography. Results: Hydroxycinnamic acid content was found to be high in Lamiaceae herbs, but it was lower in houseleek. Rosmarinic acid as the main compound was detected in all herb samples. Conclusions: Besides hydroxycinnamic acids, houseleek contains high amounts of antioxidant polyphenols, and its pharmacological effect is presumed to be attributed to synergism of all of these compounds. The hydroxycinnamic acid content of the herbs investigated was remarkable, therefore, the results support their dietary application in patients with chronic liver disease.
Item Type: | Article |
---|---|
Additional Information: | Együttműködési megállapodás alapján archiválva |
Uncontrolled Keywords: | májfibrosis, hidroxi-fahéjsav-származék, Sempervivum tectorum L., Lamiaceae; liver fibrosis, hydroxycinnamic acid, Sempervivum tectorum L., Lamiaceae |
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában |
Depositing User: | Violetta Baliga |
Date Deposited: | 14 Oct 2021 13:00 |
Last Modified: | 14 Oct 2021 13:00 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/76206 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |