REAL

Az orvosi táplálkozásterápia egyensúlyozása a testsúlycsökkentés és kardiovaszkuláris előnyök között

Bajnok, László (2024) Az orvosi táplálkozásterápia egyensúlyozása a testsúlycsökkentés és kardiovaszkuláris előnyök között. CARDIOLOGIA HUNGARICA, 54 (1). pp. 27-31. ISSN 0133-5596

[img]
Preview
Text
CH_2024_1_Bajnok-Laszlo.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (337kB) | Preview

Abstract

Bár az étrendek kardiovaszkuláris hatásával kapcsolatos véletlen besorolásos vizsgálatok száma limitált, a kiegyensúlyozott, mediterrán jellegű táplálkozás előnyei a keményvégpontok szintjén is meggyőzőek. Határozott adatok vannak arra vonatkozóan is, hogy a tiltott élelmiszereknél fontosabbak lehetnek a protektívek. Testsúlycsökkentés céljából egészen különböző dietetikai módszereket is megfelelőnek tartanak a mérvadó ajánlások. Ugyanakkor az összehasonlító, véletlen besorolásos, prospektív táplálkozási vizsgálatok közötti, mind közép-, mind hosszú távon kimutatható jelentős hatékonysági különbségek és ellentmondások okai nem kellően tisztázottak. A fogyókúrák kardiovaszkuláris biztonságosságával kapcsolatban is merülnek fel aggályok. Ezek összefüggésben lehetnek egyrészt a súlyhullámzás fokozódásával, másrészt a ketogén étrenddel. Viszont indirekt bizonyítékaink vannak az aktuálisan az obezitológia fő sikermutatójának tekintett ≥10% súlycsökkenés kardiovaszkuláris előnyére vonatkozóan. | Although the number of randomized studies on the cardiovascular effects of diets is limited, the benefits of balanced, Mediterranean-type nutrition are convincing even at the level of hard clinical endpoints. There is also definite data that protective foods may be more important than forbidden foods. In order to reduce body weight, completely different dietary methods are also considered suitable by the representative recommendations. At the same time, the reasons for significant differences in efficiency and contradictions between compared, randomized, prospective nutrition studies, which can be detected both in the medium and long term, are not sufficiently clarified. There are also concerns about the cardiovascular safety of weight loss diets. These may be related to the increase in weight fluctuations on the one hand, and to the ketogenic diet on the other. However, we have indirect evidence regarding the cardiovascular benefit of ≥10% weight loss, which is currently considered the main success indicator in the field of obesity treatments.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: testsúlycsökkentő étrendi kezelés, kardiovaszkuláris előnyök, mediterrán jellegű táplálkozás, protektív ételek, időszakos éhezés, időkorlátos étkezés | weight loss dietary treatment, cardiovascular benefits, mediterranean diet, protective foods, intermittent fasting, time-restricted eating
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RC Internal medicine / belgyógyászat > RC685 Diseases of the heart, Cardiology / kardiológia
R Medicine / orvostudomány > RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan > RM215-RM216 Nutrition, Dietetics / Táplálkozás, dietetika
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 26 Mar 2024 07:53
Last Modified: 26 Mar 2024 07:53
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/190971

Actions (login required)

Edit Item Edit Item