Veresné Somosi, Mariann and Sikos T., Tamás (2024) A hazai élelmiszer diszkontok szerepe a fenntarthatóságban. ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI STRATÉGIAI FÜZETEK, 21 (1). pp. 5-13. ISSN 1786-1594
|
Text
StrategiaiFuzetek2024-1-005-013.pdf - Published Version Download (873kB) | Preview |
Abstract
A globális kereskedelemben a gyorsan változó körülmények (a mesterséges intelligencia térnyerése, a COVID-19 járványhelyzet vagy az orosz-ukrán háború) új kihívások elé állítja az élelmiszer kereskedelmi láncokat. Tanulmányunk célja az élelmiszer kereskedelmen belül a diszkontok szerep vállalásának vizsgálata a fenntarthatóságban. Az ENSZ 2018-ban elfogadott 17 fenntartható fejlődési céljának (SDG) elemeit sorba véve vizsgáljuk a hazai diszkont láncok szerepét. Törekszünk arra, hogy feltárjuk azon csomópontokat, melyekben a hazai élelmiszer diszkontok szerepe meghatározó az AGENDA 2030 célelemei között. Ezen kérdéskör vizsgálatánál nem hagyható figyelmen kívül az élelmiszer pazarlás és biztonság és veszteség csökkentéséért tett intézkedések elemzése. A tanulmányban röviden kitérünk arra is, hogy az élelmiszer kiskereskedelemben, milyen változásokat hozott a COVID-19 világjárvány megjelenése, milyen mértékben erősítette fel az online értékesítést, gyorsította az automatizáció, robotizáció folyamatát, valamint az értékesítés folyamatában milyen szerepet kapott napjainkra a fenntarthatóság és a társadalmi innováció.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | innováció; kereskedelem; fenntartható fejlődés; globális láncok; élelmiszer diszkontok; |
Subjects: | H Social Sciences / társadalomtudományok > H Social Sciences (General) / társadalomtudomány általában |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 03 Apr 2024 07:30 |
Last Modified: | 03 Apr 2024 07:30 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/191474 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |