REAL

A bendő mikrobás folyamatait befolyásoló tényezők : (Irodalmi áttekintés)

Tóth, Tamás and Tempfli, Károly (2018) A bendő mikrobás folyamatait befolyásoló tényezők : (Irodalmi áttekintés). ACTA AGRONOMICA ÓVÁRIENSIS, 59 (1). pp. 141-163. ISSN 1416-647X

[img]
Preview
Text
EPA03114_acta_agronomica_ovariensis_2018_01_141-163.pdf - Published Version

Download (289kB) | Preview

Abstract

A dolgozat áttekintést nyújt a nitrogén bendőbeli újrahasznosításáról, a takarmány fehérje és szénhidrát tartalmának bendőmikrobák általi lebontásáról és az ezt befolyásoló tényezőkről, továbbá a mikrobák növekedéséhez szükséges energia, nitrogén és ásványi anyag szükségletről, az alacsony pH káros hatásairól, valamint a mikrobafehérje szintézis növelésének esetleges lehetőségéről. Mindezen túl kitérünk a dolgozatban arra is, hogy miként reagálnak a mikrobák a táplálóanyag-hiányos időszakokra, a nitrogén és a szénhidrát tartalom kedvezőtlen arányára, valamint arra, hogy milyen lehetőségek állnak fenn a táplálóanyagok – szénhidrátok és fehérjék – kiegyensúlyozására. Megemlítendő, hogy a növekvő takarmányköltségek és környezetvédelmi szempontok miatt is igény van a táplálóanyagok felhasználásának optimalizálására.

Item Type: Article
Additional Information: A kutatást az EFOP-3.6.1-16-2016-00017 „Nemzetköziesítés, oktatói, kutatói és hallgatói utánpótlás megteremtése, a tudás és technológiai transzfer fejlesztése, mint az intelligens szakosodás eszközei a Széchenyi István Egyetemen“ projekt támogatta.
Uncontrolled Keywords: bendőemésztés, nitrogén, szénhidrát, mikrobiális fermentáció
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 22 Apr 2024 12:56
Last Modified: 22 Apr 2024 12:56
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/192870

Actions (login required)

Edit Item Edit Item