REAL

Egyetemi hallgatók felelős fogyasztása – Pilot kutatás a Pannon Egyetem Turizmus szakos hallgatói körében = Responsible Consumption of University Students – Pilot Research among Tourism Students at the University of Pannonia

Gyurácz-Németh, Petra and Steinbachné Hajmásy, Gyöngyi (2023) Egyetemi hallgatók felelős fogyasztása – Pilot kutatás a Pannon Egyetem Turizmus szakos hallgatói körében = Responsible Consumption of University Students – Pilot Research among Tourism Students at the University of Pannonia. COMITATUS: ÖNKORMÁNYZATI SZEMLE, 33 (247). pp. 55-68. ISSN 1215-315X

[img]
Preview
Text
Comitatus_2023_04_gyuracz_nemeth_petra-steinbachne_hajmasy_gyongyi.pdf - Published Version

Download (512kB) | Preview

Abstract

A tanulmány témája napjaink egyik rendkívül aktuális kérdése a felelős fogyasztás, mely a fenntartható fejlődés egyik fontos célja és eszköze is. A tanulmány egy kérdőíves, primer kutatás segítségével vizsgálja, hogy a turizmust tanuló hallgatók mennyire tartják fontosnak a felelős fogyasztás egyes tényezőit. A kutatás eredményei alapján megállapítható az egyének felelős fogyasztási szintje, valamint az, hogy az egyes tényezők közül melyik mekkora fontossággal bír a hallgatók körében. Továbbá, hogy a mintában szereplő magyar nyelven tanuló hallgatók körében az újrahasznosított csomagolású termékek fogyasztása a leginkább jellemző tényező, míg az angol nyelven tanuló hallgatók esetében a helyi termékek fogyasztása lett a leglényegesebb. A felelős fogyasztási szinteknél nem állapítható meg szignifikáns különbség a magyarul és angolul tanuló hallgatók között, illetve a vizsgált demográfiai tényezők sem adnak magyarázatot a felelős fogyasztásban tapasztalható különbségekre. | The topic of the study is one of the most topical issues of our time, responsible consumption, which is both an important goal and a tool for sustainable development. The study uses questionnaire-based primary research to investigate the importance of each factor of res- ponsible consumption among tourism students. The results of the research help to determine the level of responsible consumption of individuals and the importance of each of the factors among students. Based on the data collected, it can be concluded that among the sample of students studying in Hungarian, the consumption of products with recycled packaging was the most important factor, while for students studying in English, the consumption of local products was the most important. No significant difference was found between Hungarian and English students in the responsible consumption levels.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: fenntarthatóság, felelős fogyasztás, turizmus hallgatók | sustainability, responsible consumption, tourism students
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
H Social Sciences / társadalomtudományok > HF Commerce / kereskedelem
H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 25 Apr 2024 13:25
Last Modified: 25 Apr 2024 13:25
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/193212

Actions (login required)

Edit Item Edit Item