Schandl, József (1951) Az ikerellések jelentősége a juhászatban. A Magyar Tudományos Akadémia Biológiai és Agrártudományi Osztálya Agrártudományi Alosztályának közleményei, 2 (1-4). pp. 361-365.
|
Text
369_BiolagrBIOLAGRARTUD_02.pdf Download (2MB) | Preview |
Abstract
1. Az ikerellésre hajlamos vérvonalak jelentősek és megbecsülendők a juhászatokban nemcsak akkor, ha a juhállomány gyors növelése a cél, hanem az átlagosnál jobban termelő vérvonalak a további nemesítésnél, a nyájátlagok emelésénél is igen jó szolgálatot tesznek. 2. Az ikerellésre hajló vérvonalak a húsárut szolgáltató »tejes bárányok« számának növelésével jelentékenyen javítják a nyáj ezirányú termelékenységét. 3. Az ikerellésből származott bárányok életereje és takarmányértékesítőképessége semmivel se kisebb, mint az egyesbárányoké. 4. Az ikerellő anyák gyapjúhozama nyájátlagban csak 0,1—0,3 kg-mal kevesebb, mint az egyetellő anyáké. 5. Az ikerellő anyáktól a bárányok leválasztása után számottevően több tejre nem lehet számítani.
Item Type: | Article |
---|---|
Additional Information: | Magyar, orosz és német összefoglalóval |
Uncontrolled Keywords: | állattenyésztés |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
Depositing User: | Petra Budai |
Date Deposited: | 25 May 2024 06:28 |
Last Modified: | 25 May 2024 07:18 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/195695 |
Actions (login required)
Edit Item |