REAL

Adatok a fogassüllő (Lucioperca lucioperca L.) gyomoremésztés időtartamának hőmérséklet okozta változásairól

Molnár, Gyula and Tölg, István (1961) Adatok a fogassüllő (Lucioperca lucioperca L.) gyomoremésztés időtartamának hőmérséklet okozta változásairól. A Magyar Tudományos Akadémia Tihanyi Biológiai Kutatóintézetének évkönyve, 28. pp. 109-115. ISSN 0365-3005

[img]
Preview
Text
113_cut_MTA_TihanyiBiologiaiKutIntEvkonyve_28.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

1. A balatoni süllő táplálékvizsgálati adatainak tanulmányozása során felmerült, bogy mennyi idő szükséges a süllőgyomornak az újabb táplálkozást befolyásoló kiürüléséhez? 2. A kérdés tisztázására az 1959-ben kidolgozott röntgenológiai módszerünk alkalmazásával eltérő hőmérsékletű kísérleteket állítottunk be. 3. A kísérletekhez 25-30 cm testhosszússágú süllőket használtunk. A kísérleti halak gyomrába egy-egy 8-10 cm-es küszt tömtünk és figyeltük a gyomor kiürülésének idejét. 5, 10, 15, 20, 23 C°-on végeztük kísérleteinket. 4. Az eltérő hőmérsékleteken kapott, 10—10 hal adatából számított gyomor kiürülési idők átlagadatait az 1. táblázat, a kísérletek helytállóságának statisztikai értékelését pedig a 2., illetve a 3. táblázatok mutatják. 5. A hőmérséklet emelkedésével rövidülő gyomoremésztési időtartamot az 1. ábrán bemutatott grafikon szemlélteti. 6. A táplálkozás gyakoriságát befolyásoló gyomoremésztés időtartam és a hőmérséklet összefüggését ismerve, a ragadozó halak táplálékvizsgálatainál ezt a tényezőt is figyelembe kell vennünk.

Item Type: Article
Subjects: Q Science / természettudomány > QL Zoology / állattan
Depositing User: Edina Fejős
Date Deposited: 20 Jun 2024 16:40
Last Modified: 20 Jun 2024 16:40
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/198124

Actions (login required)

Edit Item Edit Item