REAL

A magyarországi húsfeldolgozás, -tartósítás szakágazat koncentrációjának változása 2015-2021 között

Rácz, Zsolt and Szőllősi, László (2024) A magyarországi húsfeldolgozás, -tartósítás szakágazat koncentrációjának változása 2015-2021 között. GAZDÁLKODÁS, 68 (6). pp. 495-513. ISSN 0046-5518

[img]
Preview
Text
Gazdalkodas2024_6_1376Amagyarorszagi495-513.pdf - Published Version

Download (3MB) | Preview

Abstract

A sertéságazat a 2015–2021-es időszakban több válsággal is szembenézett, ilyen volt a Covid-19-pandémia, az afrikai sertéspestis járvány és a takarmányárak világpiaci árának jelentős drágulása 2021-ben. Az ipari szektorban ismert a méretgazdaságosság meghatározó szerepe. A koncentrációval mérhető, hogy egy-egy gazdasági ágazatban mennyire összpontosul nagyüzemek tulajdonában a termelés. A tanulmány célja, hogy a húsfeldolgozás, -tartósítás (TEÁOR 10.11) szakágazat szereplőinek méretét elemezve, meghatározza és összehasonlítsa a magyar sertéshús-feldolgozás koncentráltságát 2015-ben és 2021-ben. E területre fókuszálva javaslatot kívánunk tenni a magyar sertéshús-feldolgozás versenyképességének növelésére. Szekunder adatgyűjtés keretében az EMIS adatbázisából nyert adatokat első lépésként térképek segítségével dolgoztuk fel, és vizsgáltuk a tevékenység területi koncentrációját. A szakágazati koncentrációt tovább elemeztük négyvállalatos koncentrációs ráta (CR4), Herfindahl–Hirschman-index (HHI), Gini-index és Lorenz-görbe segítségével. A kapott eredmények alapján a szakágazat koncentrációja magas. Ugyanakkor a szakirodalmi adatok azt mutatják, hogy elmarad a fejlett nyugati országok (USA, Dánia) koncentrációjától. 2015-höz képest a mérlegfőösszeget vizsgálva 2021-ben a HHI, a CR4 és a Gini-index is növekedett. Ugyanezen időszakban az árbevétel alapján számított CR4 és Gini-index nőtt, a HHI pedig csökkent. A koncentráció növekedése azonban nem volt elegendő, hogy a magyar húsfeldolgozás, -tartósítás szakágazat koncentrációja utolérje a legversenyképesebb nyugati országok értékét. A magyar sertéshús-feldolgozás versenyképességének növekedését elősegítheti a koncentráció további fokozása és így a méretgazdaságosság növekedése. Éppen ezért javasolt a piaci szereplők közötti integrációs együttműködések létrehozása és kiszélesítése.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: sertéshús-feldolgozás, TEÁOR 10.11, koncentrációelemzés, EMIS, Gini-index, Lorenz-görbe, HHI, CR4
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 12 Feb 2025 12:48
Last Modified: 12 Feb 2025 12:48
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/215526

Actions (login required)

Edit Item Edit Item