Balogh, Fanni and Németh, Mariann (2025) Étkezési időtartam - mint a dysphagia prediktív faktora = Mealtime duration – a predictive factor for dysphagia. ORVOSI HETILAP, 166 (23). pp. 907-912. ISSN 0030-6002
|
Text
650-article-p907.pdf - Published Version Available under License Creative Commons Attribution. Download (309kB) | Preview |
Abstract
Bevezetés: A szerzett agysérüléssel élő páciensek körében majdnem az esetek felénél számolnunk kell a nyelészavar (dysphagia) megjelenésével. Célkitűzés: A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikájának Súlyos Agysérültek Rehabilitációs Osztályára 2021 szeptemberétől 2022 szeptemberéig bekerült, szerzett agysérüléssel élő dysphagiás és, kontrollcso- portként, szerzett agysérüléssel élő nem dysphagiás páciensek körében mért étkezési időtartamok összehasonlítása. Módszer: A prospektív vizsgálat során a kritériumoknak megfelelő betegeknél 5 ebéd étkezési időtartamát mértük. A demográfiai adatokkal összevetve statisztikai elemzés segítségével kívántuk igazolni vagy cáfolni azon feltevésein- ket, hogy a dysphagiás páciensek étkezési időtartama hosszabb, mint a nem dysphagiásoké, a kognitív diszfunkciók befolyásolják, elnyújtják az étkezés időtartamát, valamint a dysphagiások étkezési időtartama rövidebb, mint a szak- irodalomban eddig megjelent határérték, amely 45 perc. Összesen 30 főt vontunk be a vizsgálatba: 15 dysphagiás és 15 nem dysphagiás pácienst. Eredmények: Az eredmények alapján szignifikáns különbség (p = 0,001) jelent meg a dysphagiás és a kontrollcsoport között: a dysphagiás páciensek átlagos étkezési időtartama hosszabb, mint nem dysphagiás társaiké. A kognitív disz- funkciók befolyása e vizsgálat során nem nyert bizonyítást. A jelen kutatásban a leghosszabb mért étkezési időtartam 25 perc volt, így a szakirodalomban említett időtartamot egyetlen alany sem érte el. Következtetés: Magyar kórházi attribútumokra az étkezési időtartamot mint a dysphagia prediktív faktorát még nem mérték. A jelen vizsgálat is igazolja a külföldi szakirodalomban említett elhúzódó étkezési időtartamot: ha nem is olyan jelentős mértékben, de hozzávetőleges értéket kaptunk az elnyújtott étkezési időtartamra vonatkozóan. | Introduction: Dysphagia (swallowing disorder) is increasingly observed among patients with acquired brain injuries, with its occurrence reported in nearly half of the cases. Objective: The aim of the study was to compare the mealtime durations of dysphagic and non-dysphagic patients with acquired brain injuries who were admitted to the Severe Brain Injury Unit of the Department of Neurosurgery at the Clinical Center of the University of Pécs between September 2021 and September 2022. Method: During the prospective study we measured the meal times of 5 lunches for patients who met the criteria. Using statistical analysis and demographic data, we sought to confirm our hypotheses that the mealtime duration of dysphagic patients is longer than that of non-dysphagic patients, that cognitive dysfunctions influence and prolong mealtime duration, and that the mealtime duration of dysphagic patients is shorter than the threshold of 45 minutes mentioned in the literature. A total of 30 patients were included in the study: 15 dysphagic and 15 non-dysphagic. Results: Based on the results, a significant difference (p = 0.001) was found between the dysphagic and control group; the average mealtime duration of dysphagic patients was longer than that of their non-dysphagic counterparts. In this study, we could not prove the influence of cognitive dysfunctions. The longest measured mealtime duration we have measured was 25 minutes, meaning no participant reached the duration mentioned in the literature. Conclusion: In Hungarian hospital settings, mealtime duration as a predictive factor for dysphagia has not been previ- ously measured. This study also confirms the prolonged mealtime duration mentioned in international literature, albeit not to the same extent. However, we obtained an approximate value for prolonged mealtime duration.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | dysphagia, étkezés, agysérülés, táplálás, dysphagia, mealtime, brain damage, nutrition |
Subjects: | R Medicine / orvostudomány > RC Internal medicine / belgyógyászat > RC0321 Neuroscience. Biological psychiatry. Neuropsychiatry / idegkórtan, neurológia, pszichiátria |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 10 Jun 2025 13:42 |
Last Modified: | 10 Jun 2025 13:42 |
URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/219883 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |