Gundel, János and Hermán, Istvánné and Szelényiné Galántai, Marianna and Ács, Tamás and Regiusné Mőcsényi, Ágnes and Borosné Győri, Anikó and Lugasi, Andrea and Csapó, János and Szabó, Péter and Mihók, Sándor and Bodó, Imre and Vadáné Kovács, Mária (2006) A takarmányozás hatása magyar nagyfehér x magyar lapály és szőke mangalica sertések hizlalási teljesítményére. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 55 (1). pp. 73-90. ISSN 0230-1814
|
Text
75_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2006_55_1.pdf Download (393kB) | Preview |
Abstract
A szerzők az első közleményben (Gundel és mtsai, 2005.) ismertetett intenzív (A) és extenzív (B) abrakkeverékkel hizlalt MNFxML keresztezett és mangalica sertések zsírjának zsírsav-összetételét határozták meg. Az állatok 100, ill. 130 kg-os súlyban kerültek levágásra, majd a főbb húsrészek (comb, karaj) és a szalonna koleszterin és nyerszsírtartalma, valamint zsírsav-összetétele megállapítása után, értékelték a genotípus és a takarmányozás, ill. az eltérő vágósúly hatását. A mangalica sertések szalonnájának koleszterintartalma intenzív takarmányozással kevésbé, míg extenzív takarmányozással jelentősen nagyobb volt, és amit még a vágósúly is befolyásolt, mint a MNFxML állatoké. Hasonló tendencia volt a karaj- és combminták esetében. A többszörösen telítetlen zsírsavak, és ezek közül a linói1 és a linolénsav koncentráció, a mangalica sertések mintáiban általában fele vagy egyharmada volt a MNFxML állatokéban mértnek. Megállapítható, hogy a hús és szalonnaminták zsírsav-összetételét legnagyobb mértékben a genotípus, de a takarmányozás és a vágósúly is befolyásolja.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Barbara Nagy |
| Date Deposited: | 24 Oct 2025 21:06 |
| Last Modified: | 24 Oct 2025 21:06 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227184 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




