REAL

Tojóhibridek tesi- összetételének in vivo CT vizsgálata

Gyenis, József and Sütő, Zoltán and Andrássy, Zoltánné and Romvári, Róbert and Horn, Péter (2007) Tojóhibridek tesi- összetételének in vivo CT vizsgálata. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 56 (2). pp. 141-151. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
47_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2007_56_2.pdf

Download (332kB) | Preview

Abstract

A szerzők könnyű- és középnehéz testű tojóhibridek (Hy-Line® Variety W-98 („Leghorn”), illetve Hy-Line® Variety Brown („Barna’’)) test-összetételének in vivő CT vizsgálatát végezték el. Tizenkettő, 14., 20., 25., 30. és 52. hetes életkorban, genotípusonként 10-10 egyed felvételezését követően próbavágás, majd a teljestest kémiai analízise történt. A CT-képfeldolgozás során a pixelek röntgensugár- elnyelödésí értékeiből számított HU-index alapján megadták a test zsírtartalmát. Ezen index értékek 12., 14., 20., 25., 30. és 52. hetes életkorban a következők voltak: 0,228, 0,215 0,294, 0,296, 0,324, 0,392 (W-98), illetve 0,228, 0,220, 0,268, 0,338, 0,356, 0,404 (Brown). A két genotípus zsírtartalma között, a 25. és a 30. héten, szignifikáns volt a különbség. A zsírszövet beépülésének 3-dimenziós hisztogramokon alapuló összehasonlításakor, 20. hetes életkorban, a Leghorn típusú egyedek ivarszerveinek térfogata jelentősen meghaladta a középnehéz típusú állományét, jelezve ezzel a Leghorn típus tojástermelésének korábbi indulását. Az 52. héten a középnehéz állomány abdominális zsirtartalma jelentősen meghaladta a W-98-as genotípusban mért értéket. A teljestest-zsírtartalom meghatározását PLS-regresszióval végezték a pixelgyakorisági értékek alapján. A becslés pontossága, genotípustól függetlenül, elérte az r=0,98-as értéket (SEP=1,23%).

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 25 Oct 2025 20:01
Last Modified: 25 Oct 2025 20:01
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227314

Actions (login required)

Edit Item Edit Item