REAL

Kísérletek antioxidáns vegyületekkel japánfürjben

Lengyel, László and Kiss, Zsuzsanna (2007) Kísérletek antioxidáns vegyületekkel japánfürjben. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 56 (6). pp. 597-610. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
79_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2007_56_6.pdf

Download (430kB) | Preview

Abstract

Japánfürjek takarmányát antioxidáns tulajdonságú vegyületek (szelén, E-vitamin, íi-karotin és Cvitamin) keverékeivel egészítették ki a szerzők a szükségletet meghaladó mennyiségben. A kísérletben, 6-8. hetes japánfürjeket 7 csoportba osztottak. Ezek közül egy volt a kontroll csoport, mely a kereskedelmi forgalomban kapható tojótápot fogyasztotta további kiegészítés nélkül. Az első kezelt csoport takarmányát szelénnel, E-vitaminnal, C-vitaminnal és íi-karotinnal egészítették ki (Se: 0,8 mg/kg, E-és C-vitamin: 500 mg/kg, (J-karotin: 35 mg/kg). A második kezelt csoport szelén, Evitamin, C-vitamin és íi-karotin keverékét kapta az első csoporttól eltérő mennyiségben. (Se: 0,8 mg/kg, E- és C- vitamin: 100 mg/kg, fi-karotin: 6,6 mg/kg). A harmadik kezelt csoport takarmányához nem adagoltak E-vitamint, a negyedik kezelt csoportéba fi-karotint, az ötödik kezelt csoport takarmányához nem adagoltak szelént, míg a hatodik kezelt csoport nem részesült további Cvitamin kiegészítésben. A 21 napos kísérletben tojás-, majd annak végén, vérmintákat gyűjtöttek, melyekből mérték a tojás sárgája összes antioxidáns kapacitását FRAP (Ferric-Reducing Ability of Plasma) módszerrel, valamint HPLC-módszerrel, a tojássárgája és a vérplazma retinol, ÍJ-karotin és a-tokoferol, továbbá atomabszorpciós spektrofotometriás módszerrel azok szeléntartalmát. Megállapították, hogy a tojássárgája és a vérplazma antioxidáns vegyület tartalma a takarmánynyal elfogyasztott mennyiséggel arányosan változott. A tojássárgája összes antioxidáns kapacitása (FRAP értéke) abban a csoportban volt a legnagyobb, amelynek takarmánya szelén és E-vitamin, illetve szelén és C-vitamin kiegészítést is tartalmazott. A vérplazma szeléntartalmát kedvezően befolyásolta a szelén mellett adagolt C-vitamin kiegészítés. A fl-karotin vérplazmában és tojásban mért mennyisége egyaránt azt mutatta, hogy C-vitamin kiegészítés hiányában a fi-karotin nagyobb mennyiségben található meg a vizsgált szövetekben. A kísérleti eredményekből arra következtettek a szerzők, hogy a különböző antioxidáns hatású vegyületek eltérő mértékben növelik a vérplazma és a tojássárgája összes antioxidáns kapacitását. Az összes antioxidáns kapacitás mértékét a takarmányba adagolt kiegészítők egymásra gyakorolt hatása is befolyásolja.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 25 Oct 2025 22:34
Last Modified: 25 Oct 2025 22:34
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227349

Actions (login required)

Edit Item Edit Item