REAL

Glicerinkoncentráció meghatározása bakteriális táplevesből refraktometriás módszerrel

Orbán, K. Csongor and András, Csaba and Ábrahám, Beáta and Lányi, Szabolcs (2012) Glicerinkoncentráció meghatározása bakteriális táplevesből refraktometriás módszerrel. MŰSZAKI SZEMLE (EMT) (59). pp. 37-40. ISSN 1454-0746

[img]
Preview
Text
msz_2012_59_037-040.pdf

Download (380kB) | Preview

Abstract

Az ipari fermentációs folyamatoknál a leggyakrabban használt szénforrás a glicerin. Ezen folyamatok irányításához szükséges a glicerinkoncentráció monitorizálása. A legtöbb esetben ezt egy költséges és időigényes gázkromatográfiás módszerrel végzik. Ebben a tanulmányban egy refraktometriás mérésen alapuló módszert dolgoztunk ki a glicerinkoncentráció meghatározására bakteriális táplevesből, figyelembe véve a fehérjekoncentráció interferenciáját a refraktometriás mérésekben.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: refraktométer, glicerin, tápleves
Subjects: Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > T2 Technology (General) / műszaki tudományok általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 26 Oct 2025 08:19
Last Modified: 26 Oct 2025 08:19
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227375

Actions (login required)

Edit Item Edit Item