Orbán, K. Csongor and András, Csaba and Ábrahám, Beáta and Lányi, Szabolcs (2012) Glicerinkoncentráció meghatározása bakteriális táplevesből refraktometriás módszerrel. MŰSZAKI SZEMLE (EMT) (59). pp. 37-40. ISSN 1454-0746
|
Text
msz_2012_59_037-040.pdf Download (380kB) | Preview |
Abstract
Az ipari fermentációs folyamatoknál a leggyakrabban használt szénforrás a glicerin. Ezen folyamatok irányításához szükséges a glicerinkoncentráció monitorizálása. A legtöbb esetben ezt egy költséges és időigényes gázkromatográfiás módszerrel végzik. Ebben a tanulmányban egy refraktometriás mérésen alapuló módszert dolgoztunk ki a glicerinkoncentráció meghatározására bakteriális táplevesből, figyelembe véve a fehérjekoncentráció interferenciáját a refraktometriás mérésekben.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Uncontrolled Keywords: | refraktométer, glicerin, tápleves |
| Subjects: | Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > T2 Technology (General) / műszaki tudományok általában |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 26 Oct 2025 08:19 |
| Last Modified: | 26 Oct 2025 08:19 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227375 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




