Hartyányi, Máté and Nagy, Roland and Bartha, László and Puskás, Sándor (2021) Kókuszzsírsav-dietanolamid emulgeáló hatásának vizsgálata a keverés intenzitásának függvényében kőolaj-rétegvíz rendszer esetén. MŰSZAKI SZEMLE (EMT) (78). pp. 16-22. ISSN 1454-0746
|
Text
muszaki_szemle_2021_78_16-22.pdf Download (493kB) | Preview |
Abstract
Az emulgeáló hatás vizsgálata a tenzid minősítés és szelekció során az egyik elterjedten alkalmazott vizsgálati módszer. Ez a vizsgálati módszer esetén a fázisok elegyítése általában kézzel történik. Munkánk során megvizsgáltuk a kókuszzírsav-dietanolamid emulgeáló hatását kőolaj-rétegvíz rendszerben különböző keverési intenzitás esetén. Megvizsgáltuk az emulgeáló hatás eredményeket és a fázisok szeparálódását is. Eredményeink alapján a keverés intenzitása szignifikánsan befolyásolja a kialakuló emulzió stabilitását.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Uncontrolled Keywords: | tenzid szelekció, emulgeáló hatás, nemionos tenzid, keverés intenzitás, kőolaj-rétegvíz emulzió |
| Subjects: | Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > T2 Technology (General) / műszaki tudományok általában |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 27 Oct 2025 17:10 |
| Last Modified: | 27 Oct 2025 17:15 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227531 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




