REAL

Hizlalási és vágási paraméterek öröklödhetősége és tenyészértéke a mai kettőshasznosítású magyar tarka fajtában

Füller, Imre and Stefler, József and Bene, Szabolcs and Kiss, Balázs and Fördős, Attila and Szabó, Ferenc and Polgár, J. Péter (2009) Hizlalási és vágási paraméterek öröklödhetősége és tenyészértéke a mai kettőshasznosítású magyar tarka fajtában. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 58 (4). pp. 315-325. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
25_ISSN_1788-9979_vol_15_no_2_2022_223allattenyesztes_2009_58_4.pdf

Download (314kB) | Preview

Abstract

A szerzők 27 magyar tarka fajtájú tenyészbika 352 fajtatiszta bika ivadékának hizlalási, vágási és csontozási adatait értékelték Harvey’s LSML programmal, apamodell alkalmazásával. Az értékelt paraméterek: izmoltsági pontszám (1-9), az életnapi-, hizlalás alatti-, ül. a nettó testtömeg-gyarapodás (g/nap), a vágási %, az EUROP izmoltság és faggyú pontérték, valamint a féltestek színhús %-a. A számított öröklődhetőség az élő állapotban értékelt izmoltság és a hasított testek EUROP izmoltság esetében eltérő, h2=0,36, illetve 0,52, az EUROP faggyússág h^ értéke 0,36. A testtömeg gyarapodási adatok (h2=0,53 a hizlalás alatt, illetve 0,59 az életnapra vonatkoztatva) értéket mutatnak, egybe esve a színhús százalék (0,57) öröklődhetőségi adattal. A vágási százalék (h2=0,27) gyenge öröklődhetőségű. Az izmoltsági pontszámban legjobb és leggyengébb bika (-0,84; +0,80) tenyészértéke között 1,64 pont különbség volt. A hizlalás alatti gyarapodásban ez a különbség elérte a 200 g/nap értéket, életnapra vetítve pedig a napi 176 g-ot. A vágási százalék ivadékcsoport átlagai közötti (57,98; 60,04%) szélsőérték különbség 2,06%. A vágáskori életkor 13-26 hónapos intervallumban közepes, negatív összefüggést mutat a gyarapodási mutatókkal.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 31 Oct 2025 17:54
Last Modified: 31 Oct 2025 17:54
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227858

Actions (login required)

Edit Item Edit Item