REAL

A takarmányok mikotoxin tartalma és az élelmiszer-biztonság

Kovács, Melinda and Kovács, Ferenc and Szeitzné Szabó, Mária and Horn, Péter (2006) A takarmányok mikotoxin tartalma és az élelmiszer-biztonság. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 55 (supp). pp. 89-101. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
7_223allattenyesztes_2006_55_supp.pdf

Download (374kB) | Preview

Abstract

A penészgombák által termelt mikotoxinok a növényi eredetű élelmiszerekkel (gabonamagvak), élvezeti cikkekkel (kávé, sör) közvetlenül, az állat eredetű termékek révén (vese, máj, tej, tojás) pedig közvetetten kerülhetnek be az ember szervezetébe. A mikotoxin probléma Magyarországon azért is érdemel figyelmet, mert ezek a természetes toxinok főként azokban a gabonafélékben találhatók (pl.: búza, kukorica), amely termények az ország vetésterületének jelentős hányadát foglalják el, a lakosság fő táplálékául szolgálnak és a gazdasági állatok takarmányának is az alapját képezik. A leggyakoribb humán egészségügyi hatások: rákkeltő hatás (aflatoxin, ochratoxin A, fumonizinek, patulin), fejlődési rendellenességet okozó hatás (ochratoxin A), a reprodukcióra kifejtett káros hatás (zearalenon, trichotecének), az ellenálló képesség csökkenése, immunszuppreszszív hatás (trichotecének), lipidperoxidációt, apoptózist indukáló hatás (T-2, aflatoxin, fumonizinek, ochratoxin A), idegrendszert károsító hatás (ochratoxin A, fumonizinek). A takarmányokban jelenlévő mikotoxinok közül azok jelentenek élelmiszerbiztonsági problémát, amelyek az állati eredetű élelmiszer alapanyagokba bekerülnek, és így közvetetten bejutnak az ember szervezetébe. A közlemény összefoglalást ad a népegészségügyi és élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyesebb mikotoxinok (aflatoxinok, ochratoxin A, zearalenon, trichotecének, fumonizinek) humán-egészségügyi hatásairól, az egyes mikotoxinoknak az állati eredetű élelmiszer alapanyagokban (tej és tejtermékek, hús és hústermékek, belső szervek, tojás) való előfordulásáról, valamint a mikotoxinok jogi szabályozásának alapjairól.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Barbara Nagy
Date Deposited: 02 Nov 2025 23:45
Last Modified: 02 Nov 2025 23:45
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227914

Actions (login required)

Edit Item Edit Item