Süli, Ágnes and Béri, Béla and Csapó, János (2015) A takarmányozás hatása az állati termékekre, különös tekintettel a zsírsav-összetételére. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 64 (3). pp. 164-177. ISSN 0230-1814
|
Text
02ÁTT 2015_3_Teljes.pdf Download (151kB) | Preview |
Abstract
Napjainkban növekvő figyelem irányul az élelmiszerek, közöttük a húsok és húskészítmények, a tej és tejtermékek táplálkozásbiológiai értékére. A húsminőséggel, valamint a tej és tejtermékekkel szemben támasztott fogyasztói igények az egészségtudatos magatartás kialakulásával több tekintetben változtak. Az utóbbi másfél évtizedben több kutatás irányult arra, hogy az állati eredetű élelmiszerek összetételét takarmányozás útján közelítsék a humán igényekhez. A legtöbb kísérletet az élelmiszerek zsírsav-összetételének módosítása, továbbá vitamin tartalmának növelése céljából végezték. A monogasztrikus állatok esetében a kísérletek többsége pozitív eredménnyel zárult. A brojlerhús és a tojás zsírsav-összetétele jelentős mértékben befolyásolható lenmag, lenmagolaj vagy full-fat repcemag adagolásával. Sertéssel végzett hízlalási kísérletek során előállított sertészsírt azonos értékűnek lehetett tekinteni a szójaolajjal, repceolajjal annak α-linolénsav tartalma alapján. A marhahús zsírsav-összetételére irányuló kísérletek során kedvező eredményeket értek el a lenolaj és halolaj, a napraforgóolaj, extrudált full-fat szója adagolásával, ugyanakkor az extenzív, legelőfűre és szenázsra alapozott takarmányozás szintén növelte a marhahús n-3 zsírsavtartalmát. Az irodalmi adatok azt igazolják, hogy a legeltetés, a zöldtakarmányok etetése, az okszerű tömegtakarmány és abrak arány kialakítása a takarmányadagban, valamint az olajos magvak etetése kedvezőbb zsírsav-összetételű tej és hús előállítását teszik lehetővé. A takarmány megfelelő zsírkiegészítésével befolyásolható a többszörösen telítetlen zsírsavak mennyisége a tejben és a marhahúsban egyaránt. Szűkíthető az n6:n3 zsírsavak aránya és növelhető az említett termékek konjugáltlinolsav-tartalma is. Az egészségvédő élelmiszerek előállítása, az életkor meghosszabbítása, az életminőség és az egészség javításának igénye jelentős szemléletváltáshoz vezetett mind a táplálkozástudományban, mind az élelmiszeriparban, mind pedig a gazdasági állatok takarmányozásában.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 18 Nov 2025 13:49 |
| Last Modified: | 18 Nov 2025 13:49 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/229373 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




