REAL

Takarmányozási stratégiák a hőstressz káros hatásának csökkentésére a sertéstartásban

Babinszky, László (2023) Takarmányozási stratégiák a hőstressz káros hatásának csökkentésére a sertéstartásban. ÁLLATTENYÉSZTÉS ÉS TAKARMÁNYOZÁS, 72 (3). pp. 201-219. ISSN 0230-1814

[img]
Preview
Text
01ÁTT 2023_3 FINAL.pdf

Download (657kB) | Preview

Abstract

Jelen közlemény célja annak bemutatása, hogy a magas környezeti hőmérséklet és az általa okozott hőstressz milyen kedvezőtlen hatást gyakorol a sertés különböző élettani folyamataira, valamint a termelésére. További cél annak bemutatása, hogy e kedvezőtlen hatások miképpen mérsékelhetők különböző takarmányozási módszerekkel. A szerző az idevonatkozó szakirodalmi adatok alapján megállapítja, hogy a hőstressz hatására jelentős szabadgyök képződés következik be, az antioxidáns- prooxidáns egyensúly eltolódik a prooxidáns folyamatok irányába. A magas környezeti hőmérséklet következtében a sertés nem képes leadni a metabolikus hőt a környezetének, és így hősokk alakul ki. A hőstressz káros hatásának csökkentésére többféle takarmányozási lehetőség áll rendelkezésre. Így pl. koncentráltabb takarmány etetése, a takarmány zsírtartalmának növelése, alacsony fehérjetartalmú takarmány etetése szintetikus aminosav kiegészítéssel, továbbá a takarmány betainnal (trimetil-glicinnel), A-, C-, E-vitaminnal, és/vagy cinkkel és szelénnel való kiegészítése. Az állati szervezet ionegyensúlynak javítására javasolható a takarmány nátrium- és kálium-bikarbonáttal, ammónium-kloriddal, vagy kálium szulfáttal való kiegészítése. A szerző a telepi adottságoktól és a hőstressz mértékétől függően az előbb felsorolt módszerek különböző kombinációját javasolja.

Item Type: Article
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SF Animal culture / állattenyésztés
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 25 Nov 2025 15:18
Last Modified: 25 Nov 2025 15:18
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/229908

Actions (login required)

Edit Item Edit Item