REAL

Írásrendszerek, hangrendszerek = Writing systems – Phonetic structures

Zelliger, Erzsébet (2012) Írásrendszerek, hangrendszerek = Writing systems – Phonetic structures. In: I. Alkalmazott Számítógépes Paleográfiai Konferencia, 2012.12.01, Budapest.

[img]
Preview
Text
ASZPK_2012_Zelliger_Erzsebet.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A magyar nyelv latin betűs írásának kezdetei a két nyelv kapcsolatának egyik érintkezési pontját mutatják be. Az írás létrehozása során egy fajta kontrasztivitás mutatkozik meg. A latin betűs magyar hangjelölés kialakulásakor a magyar nyelvnek a latinnal szemben mind a magánhangzók, mind a mássalhangzók terén mutatkozó fonématöbbletét kellett megoldani. Ebből kezdetben az egy betű vs. több hang, illetőleg több betű vs. egy hang relációk alakultak ki. A tanulmány két rovásírásos emlék, a Bodrog-alsóbűi (Somogy m.) és a Vargyasi (Erdély) felirat, két görög nyelvű nyelvemlék: Konstantinos De administrando imperio c. műve és a Veszprémvölgyi apácák adománylevele, továbbá az arab-perzsa kútfők és a Tihanyi alapítólevél alapján az [e:], [β], [γ] és a [dźs] hang jelölésének kérdéseivel foglalkozik.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: Német nyelvű absztrakt: Schriftsystemen, Lautsystemen
Uncontrolled Keywords: fonématöbblet, hangjelölés, nyelvészet, rovásírás
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet > P140 Historical linguistics / nyelvtörténet, történeti nyelvtan
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 04 Nov 2019 12:02
Last Modified: 04 Nov 2019 12:02
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/102895

Actions (login required)

Edit Item Edit Item