REAL

Északnyugat magyarországi homokminták nehézásványainak nyomelem-összetétel vizsgálata Neutronaktivációs Analitikai (NAA) módszerrel

Juhász, Alexandra (2020) Északnyugat magyarországi homokminták nehézásványainak nyomelem-összetétel vizsgálata Neutronaktivációs Analitikai (NAA) módszerrel. Other thesis, Eszterházy Károly Egyetem.

[img]
Preview
Text
Juhasz Alexandra diplomamunka 2020.pdf - Accepted Version

Download (3MB) | Preview

Abstract

Az északnyugat-magyarországi régió, azon belül a Kisalföld területén fekvő öt település működő homokbányáiból származó homokminták nehézásvány-szeparátumait vizsgáltam neutronaktivációs analízissel. A kitűzött célokat teljesítettem. Először is megismerkedtem a neutronaktivációs elemanalitikai módszerrel. Az elmélet elsajátítása mellett, megtanultam és saját magam végeztem a módszer minden mozzanatát: a mintaelőkészítés lépéseitől, a besugárzáson, mintabontáson, mérésen, valamint az eredmények számítógépes kiértékelésén keresztül, egészen az eredmények értelmezéséig. Másodszor, pedig részletes tudást szereztem a nehézásványokról, a vizsgált régió geológiai hátteréről, a dolgozatban szereplő egyéb geológiai elemző módszerekről, és az analitikai eredmények statisztikai elemzéséről és értelmezéséről. Elsőként végeztem a vizsgált terület homokmintáinak nehézásvány-frakcióin átfogó kémiai analízist. A neutronaktivációs analízis segítségével az egyes szeparátumokban, összesen 28 féle elemet sikerült meghatároznom. A vizsgált mintákat a besugárzást megelőzően már alávetették egy előzetes geológiai vizsgálatnak. A két nehézásvány-frakció leválasztását követően mikroszkóp alatt szétválogatásra és azonosításra kerültek az egyes ásványszemcsék. Ennek az első vizsgálatnak az eredményei szolgáltak összehasonlításként az általam mért értékekhez. A mérés során kapott elemi koncentrációk korreláltak az előzetes mikroszkópos vizsgálat eredményeivel. A neutronaktivációs analízis során kimutatott elemek koncentráció eloszlása tükrözte az őket hordozó ásványok előfordulási gyakoriságát a vizsgált frakciókban. Kijelenthető, hogy a neutronaktivációs analízis kiválóan alkalmas nehézásvány-szeparátumok nyomelemtartalmának vizsgálatára, eredményei későbbi vizsgálatok és következtetések alapjául szolgálhatnak, megkönnyítve ezzel a szakemberek munkáját.

Item Type: Thesis (Other)
Subjects: Q Science / természettudomány > QE Geology / földtudományok
Q Science / természettudomány > QE Geology / földtudományok > QE02 Geochemistry / geokémia
Q Science / természettudomány > QE Geology / földtudományok > QE06 Petrology. Petrography / kőzettan, petrográfia
Depositing User: Dr. László Szentmiklósi
Date Deposited: 22 Oct 2020 09:42
Last Modified: 22 Oct 2020 09:42
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/116203

Actions (login required)

Edit Item Edit Item