REAL

Tegezés és magázás a globális kommunikációs gyakorlatban : Esettanulmány különböző nyelvkultúrák IKEA­-katalógusai alapján (1. rész)

House, Juliane and Kádár, Zoltán Dániel and Apatóczky, Ákos Bertalan (2022) Tegezés és magázás a globális kommunikációs gyakorlatban : Esettanulmány különböző nyelvkultúrák IKEA­-katalógusai alapján (1. rész). MAGYAR NYELV : A MAGYAR NYELVTUDOMÁNYI TÁRSASÁG FOLYÓIRATA, 118 (3). pp. 328-342. ISSN 0025-0228 (nyomtatott); 1588-1210 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
document.pdf

Download (461kB) | Preview

Abstract

Tanulmányunkban azt vizsgáljuk, hogy az egyes szám második személyű tegező forma hogyan jelenik meg az IKEA áruházlánc különböző nyelveken megjelentetett katalógusaiban. Az IKEA márkanévhez közismerten kapcsolódik a vásárlók tegezése: a vállalat még azokban az országokban is sokszor ragaszkodik ehhez a gyakorlathoz, ahol a társadalomban elfogadott általános viselkedésformáktól ez a kommunikációs stratégia jelentősen eltér. Az IKEA katalógusmintáit megvizsgálva azonban kiderül, hogy ez a gyakorlat mégsem teljesen általános, és egyes katalógusok eltérnek a tegezés irányelvétől. Tanulmányunkban a tegező forma fordításait tanulmányozzuk rendszerszerűen, valamint azt vizsgáljuk, hogy a nyelvhasználók értékelése szerint ezek a fordítások mennyire helytállók, illetve elfogadhatók. Tanulmányunk rámutat, hogy az olyan, látszólag „egyszerű” kifejezések, mint az egyes szám második személy megszólításformái fordításának tanulmányozásával betekintést nyerhetünk a kultúrák közti nyelvhasználati különbségekbe, és az ezzel kapcsolatos fordításpragmatikába. Itt bemutatott kutatásunk a globális kommunikáció vizsgálatához is releváns eredményekkel szolgálhat.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: személyes névmások, fordítás, összehasonlító pragmatika, IKEA, globalizáció
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 12 Jun 2023 09:50
Last Modified: 12 Jun 2023 09:50
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/167226

Actions (login required)

Edit Item Edit Item