REAL

Senatores boni viri, senatus autem mala bestia?

Pásztori-Kupán, István (2014) Senatores boni viri, senatus autem mala bestia? In: IV. Kolozsvári Alkalmazott Etikai Konferencia, 2014. június 7., Kolozsvár, Románia. (Submitted)

[img]
Preview
Text
PKI_2014_Senatores boni viri.pdf

Download (263kB) | Preview

Abstract

Az ókori mondás, miszerint a szenátorok mind derék férfiak, a szenátus viszont gonosz fenevad, az évezredek során semmit nem veszített időszerűségéből. Akár az emberi társadalom egészére, akár az abban kialakuló politikai, kulturális, vallásos vagy egyéb csoportosulásokra tekintünk, szinte kényszerű a következtetés: még a legnemesebb kezdeményezés sem kerülheti el az intézményesülést, illetve az azzal együtt járó mellékhatásokat, amelyek legtöbbször köszönő viszonyban sincsenek a csoportosulást, közösséget vagy éppen egyházat létrehozó alapeszmével. Az új intézmények nem csupán rendkívül gyorsan képesek kialakulni, hanem szinte hihetetlen szívóssággal épülnek be a társadalmak mindennapjaiba, és annak ellenére, hogy a közösségen belüli létjogosultságukat – még kevésbé hatalmukat! – csak nagyon kis mértékben képesek valós érvekkel megindokolni, viszonylag rövid idő alatt ellenőrzésük alá vonhatják a közösség tagjait. Számos ókori egyházi és világi szerző panaszkodik amiatt, hogy az intézményesített emberi társadalomban, csoportosulásokban, nem kevésbé az egyházban mennyi visszásság tapasztalható, amelyek éppen az intézményesülésből, illetve annak istenítéséből erednek. Jelen munkánkban néhány olyan óegyházi példát villantunk fel, amelyekkel empirikus módon igazoltnak látszik az a tétel, miszerint az intézményesülés nem csupán alig elkerülhető rossz, hanem gyakran fölösleges is. Úgy tűnik, nincs olyan emberi kor – és azon belül nincs olyan egyházi társadalom – amelyben ne volna szükség az intézményellenesség józanító cinizmusára.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BJ Ethics / erkölcstan > BJ2 Social ethics / szociáletika
B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BR Christianity / kereszténység
Depositing User: Dr. Habil. István Pásztori-Kupán
Date Deposited: 28 Sep 2015 07:25
Last Modified: 28 Sep 2015 07:25
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/28700

Actions (login required)

Edit Item Edit Item