REAL

A magyar szerkezeti fókusz kimerítő értelmezésének kísérletes vizsgálata

Pintér, Lilla (2016) A magyar szerkezeti fókusz kimerítő értelmezésének kísérletes vizsgálata. In: Studia Varia – Tanulmánykötet. Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Budapest, pp. 191-212.

[img]
Preview
Text
Pintér (2016) - Studia Varia.pdf

Download (374kB) | Preview

Abstract

Dolgozatom célja a szerkezeti fókuszt tartalmazó mondatok jelentésének vizsgálata kísérletes módszerekkel, négy életkori csoport bevonásával, melynek köszönhetően a kimerítő értelmezés elsajátításának folyamatáról is képet kaphatunk. Miután röviden összefoglalom az elméleti alapvetéseket, illetve korábbi kísérleteket tárgyaló szakirodalmi előzményeket, rátérek az első kísérletre, amelynek célja lényegében a korábbi, bináris választást tartalmazó feladatok eredményeinek megismétlése volt. Ezt követően ismertetem a második kísérletet, amelyben a résztvevők egy másik csoportja az előbbivel azonos kísérleti anyagot egy háromfokú skálán ítélte meg, a különbség pedig a kritikus kondíciókban adott válaszok arányában, illetve a mért reakcióidőkben is egyértelműen tetten érhető volt. Dolgozatomban tehát egyrészt azt igyekszem bizonyítani, hogy ez utóbbi módszer a korábban alkalmazottaknál érzékenyebb, és ezáltal jóval pontosabb képet ad; másrészt pedig a kapott eredmények tükrében amellett érvelek, hogy a szerkezeti fókusz kimerítősége nem egy társalgási implikatúra, hanem egy előfeltevés.

Item Type: Book Section
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PH Finno-Ugrian, Basque languages and literatures / finnugor és baszk nyelvek és irodalom > PH04 Hungarian language and literature / magyar nyelv és irodalom
Depositing User: Lilla Pintér
Date Deposited: 12 Dec 2016 14:23
Last Modified: 12 Dec 2016 14:23
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/43182

Actions (login required)

Edit Item Edit Item