REAL

Lenyomat a tájban – A reformáció és a térbeli sokféleség kapcsolata

Fülöp, Györk (2016) Lenyomat a tájban – A reformáció és a térbeli sokféleség kapcsolata. Tér és Társadalom. ISSN 2062-9923 (Unpublished)

[img]
Preview
Text
03_Lenyomat a tájban.pdf

Download (708kB) | Preview

Abstract

A tanulmány célja, hogy kulturális és történeti áttekintés nélkül, csupán a napjainkban rendelkezésre álló adatok segítségével vizsgálja meg, hogy a protestáns vallásúak térbeli eloszlása és a fennálló felszínborításra vonatkoztatott térbeli sokféleség között van-e összefüggés? A tanulmány tehát a generáló folyamatokra tekintet nélkül, csupán a jelenkorban fennálló viszonyokban megfigyelhető összefüggések felderítésére irányul. A vizsgálatba három jellemzően eltérő tanulmány-„területet” került bevonásra. 1) Németország, ahol a reformáció igen erős hatású, a hívők aránya átlagos; 2) Magyarország, amely a hívők arányát tekintve „alsó középmezőnybe” tehető (EU 28), a protestáns vallások azonban kisebbségbe szorulnak a katolicizmussal szemben; 3) Románia, amely az EU statisztikáiban a legvallásosabb ország, a protestáns vallások azonban erős kisebbségben vannak. A területi statisztikai összehasonlítás szintjei a NUTS 3 (~megyei) szintű területi egységek voltak, a felekezetválasztási adatokat a 2011-es népszámlások szolgáltatták, a területi sokféleség pedig MODIS alacsony felbontású multispektrális műholdfelvételek elemzéséből származtatott tájmetriai indexek felhasználásával került jellemzésre.

Item Type: Article
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GF Human ecology. Anthropogeography / gazdasági-társadalmi földrajz > GF1 Settlement geography / településföldrajz
Depositing User: Dr Fülöp Györk
Date Deposited: 09 Nov 2017 14:58
Last Modified: 09 Nov 2017 14:58
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/67201

Actions (login required)

Edit Item Edit Item