REAL

A minőség nyomonkövetése az élelmiszerlánc különböző pontjaiban gyors fizikai módszerekkel = Monitoring the quality at different places of the chain by rapid physical methods

Seregély, Zsolt (2007) A minőség nyomonkövetése az élelmiszerlánc különböző pontjaiban gyors fizikai módszerekkel = Monitoring the quality at different places of the chain by rapid physical methods. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
45953_ZJ1.pdf

Download (3MB)

Abstract

Napraforgó étolajjal különböző arányban kevert és higított extra szűz olívaolaj minták NIR spektroszkópiás (NIRS) és elektronikus orral (Enose) történő vizsgálata, a hamisítás felismerése és fokának meghatározása. Sütőolajok és panírtermékek Enose és NIRS elővizsgálata, a sütőolajok hőstabilitásának vizsgálata az olaj hőterhelésekor, illetve a fenti panírtermékek sütése közben bekövetkező változások nyomonkövetése. Panírtermékek NIRS vizsgálata, a különböző vizsgált műszerek (eltérő felépítés, hullámhossztartomány, detektor, stb.) elemezése, az adott szempontból optimális paraméterek és mérési elvek meghatározása. Csomagolóanyagként alkalmazott polimer minták NIRS vizsgálata, NIRS azonosíthatóságának ellenőrzése. Különböző termőhelyen termett, különböző évjáratú pezsgő- és borminták Enose műszerrel végzett elővizsgálata, a szőlőfajták, a termőhely és az évjárathatás a minták detektálható illékony komponenseinek összetételére gyakorolt hatásának kimutatása. Nagy biológiai értékű bogyósgyümölcs minták Enose műszerrel végzett elővizsgálata a minták detektálható illékony komponensei és érzékszervi bírálati pontszámai közötti összefüggések meghatározása. Különböző hőmérsékleten tárolt sertéshús minták detektálható illékony komponensei, NIR spektrumai, valamint azok mikrobiológiai jellemezői között fennálló lineáris összefüggések elemzése. Különböző matematikai statisztikai módszerek összehasonlítása az alkalmazott nagyműszeres analitikai készülékek mérési adatsorainak kiértékelésére. | Investigation of extra virgin olive oil mixed and diluted with sunflower oil in different proportion using near infrared spectroscopy (NIRS) and electronic nose (Enose). Recognition of adulteration and determination of the degree of the adulteration. Investigation of frying oils and crumb products using Enose and NIRS. Investigation of the heat stability of frying oil, monitoring the changes during frying of crumb products. Investigation of crumb products using NIRS. Comparison of the investigated NIR instruments (different construction, wavelength range, detectors, etc.). Determination of the optimal parameters related to the given application. Investigation of polymer samples applied as food packaging material using NIRS for the identification of the above materials. Investigation of champagne and wine samples of different harvest years and territories using Enose. Demonstration of the effect of grape varieties, territories and harvest years on the detectable volatile compounds (DVC). Investigation of berry fruits with high biological value using Enose. Determination of the interaction between the DVC of the samples and the scores given by the human organoleptic panel Investigation of the linear relationship between the DVC, the NIR spectra and the microbial properties of pork cutlets stored on different temperature. Comparison of different methods of mathematical statistics to the evaluation of the data measured on the applied analytical instruments.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Élelmiszertudomány
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TP Chemical technology / vegyipar, vegyészeti technológia
Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia > QD01 Analytical chemistry / analitikai kémia
Depositing User: Mr. Andras Holl
Date Deposited: 08 May 2009 11:00
Last Modified: 30 Nov 2010 18:52
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/1265

Actions (login required)

Edit Item Edit Item