REAL

A kritika dialektikája

Blandl, Borbála and Boros, Bianka and Czétány, György and Goda, Mónika and Grósz, Eszter and Kővári, Sarolta and Weiss, János (2022) A kritika dialektikája. Áron Kiadó, Budapest. (In Press)

[img]
Preview
Text
Zárókötet (4).pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A "kritika" nem annyira kétértelmű, mint inkább vitatott kifejezés. Gyakran kifejezetten fegyverként használják. De pajzsként is: "Itt úgyis mindannyian (ön)kritikusak vagyunk". Egyesek számára a kritika intellektuális játék, mások számára harci gyakorlat. A kritikát a tudományos gondolkodás megtestesítőjeként tartják számon, de el is ítélik az ellenkezőjeként: túlságosan pártosnak, sőt propagandának. A görög "krinein" gyökérre utalva a kritizálást a "megkülönböztetés" értelmében gyakran antropológiai állandónak nyilvánítják; olyan tevékenységnek, amely az emberi léthez tartozik, mint a nyelv. Ugyanilyen gyakran az igazi kritika csak néhány, szinte kiválasztottnak adatik meg; néha azoknak, akik különösen bátrak, néha csak azoknak a szakértőknek, akik állítólag felsőbbrendű tudással rendelkeznek. Ha a transzcendentális hagyomány a kritikát a gondolkodás és a cselekvés alapjainak biztosításaként értelmezi, akkor a transzcendentalizmus kritikusai számára a kritika csak azt jelentheti, hogy megkérdőjelez, zárójelbe tesz, sőt felold minden szilárd alapot. A nyugati civilizáció csúcspontja egyesek szemében a kevésbé nyugati nézőpontból történő kritika diszkriminatív őrülete az imperializmus és a gyarmatosítás egyik sarokköve. Relatív, sőt a borulásig semleges, de a vakságig pártos, a kritika alkalmazása nyilvánvalóan formát ölthet.

Item Type: Book
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > B1 Philosophy (General) / filozófia általában
Depositing User: Kővári Sarolta
Date Deposited: 29 Jul 2022 07:46
Last Modified: 02 Sep 2022 06:17
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/145347

Actions (login required)

Edit Item Edit Item