Dankó, László (2023) Helyi termékekre fókuszáló turizmus a körforgásos és fenntartható gazdaságban. In: THE Eszencia – Bor és Tudomány. Tokaj-Hegyalja Egyetem, Sárospatak, pp. 86-100. ISBN 9786156482129
|
Text
DL_THEEszencia_BoresTudomany_tanulmanykotet.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
A körforgásos és fenntartható gazdaságra való törekvés az európai zöld megállapodás egyik fő eleme: a fenntartható termékek és szolgáltatások általánossá tétele az EU-ban, a tudatos fogyasztói magatartás elősegítése – egyebek mellett - a közlekedésben és a „termelőtől a fogyasztóig” stratégia elvei szerinti vendéglátásban. A helyi termékek felfedezése olyan turisztikai tevékenység, amely a slow life filozófiát követő látogatók részéről a kulináris hagyományokat a regionális identitás és a kulturális örökség felfedezésének alappillérévé teszi, és értékeli a helyi közösségekben kialakult hagyományos ételeket és italokat. A hagyományos élelmiszerek, ételek, italok felkutatása és a szolgáltatásfejlesztés mellett az előadás azokra módszerekre mutat rá, amelyek segíthetik mind Tokaj-Hegyalja világörökség, mind Zemplén helyi élelmiszereinek – köztük a vezértermék: tokaji borok - felfedezését, s a hely gasztronómiája által az ide látogató, értő közönség emlékezetes étkezési élménnyekkel (memorable food experience) gazdagodhat.
Item Type: | Book Section |
---|---|
Subjects: | G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > G Geography (General) / Földrajz általában > G154.9-155.8 Tourism / turizmus |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 24 Apr 2023 09:21 |
Last Modified: | 24 Apr 2023 09:21 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/164124 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |