REAL

Helyi termékekre fókuszáló turizmus a körforgásos és fenntartható gazdaságban

Dankó, László (2023) Helyi termékekre fókuszáló turizmus a körforgásos és fenntartható gazdaságban. In: THE Eszencia – Bor és Tudomány. Tokaj-Hegyalja Egyetem, Sárospatak, pp. 86-100. ISBN 9786156482129

[img]
Preview
Text
DL_THEEszencia_BoresTudomany_tanulmanykotet.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A körforgásos és fenntartható gazdaságra való törekvés az európai zöld megállapodás egyik fő eleme: a fenntartható termékek és szolgáltatások általánossá tétele az EU-ban, a tudatos fogyasztói magatartás elősegítése – egyebek mellett - a közlekedésben és a „termelőtől a fogyasztóig” stratégia elvei szerinti vendéglátásban. A helyi termékek felfedezése olyan turisztikai tevékenység, amely a slow life filozófiát követő látogatók részéről a kulináris hagyományokat a regionális identitás és a kulturális örökség felfedezésének alappillérévé teszi, és értékeli a helyi közösségekben kialakult hagyományos ételeket és italokat. A hagyományos élelmiszerek, ételek, italok felkutatása és a szolgáltatásfejlesztés mellett az előadás azokra módszerekre mutat rá, amelyek segíthetik mind Tokaj-Hegyalja világörökség, mind Zemplén helyi élelmiszereinek – köztük a vezértermék: tokaji borok - felfedezését, s a hely gasztronómiája által az ide látogató, értő közönség emlékezetes étkezési élménnyekkel (memorable food experience) gazdagodhat.

Item Type: Book Section
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > G Geography (General) / Földrajz általában > G154.9-155.8 Tourism / turizmus
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 24 Apr 2023 09:21
Last Modified: 24 Apr 2023 09:21
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/164124

Actions (login required)

Edit Item Edit Item