REAL

Városi kormányzás történeti perspektívában? A dualizmuskori Bécs és Budapest példája (1867-1918) = Urban governance in a historical perspective? The case studies of Vienna and Budapest during the period of the Austro–Hungarian Monarchy (1867-1918)

Hilbert, Bálint (2021) Városi kormányzás történeti perspektívában? A dualizmuskori Bécs és Budapest példája (1867-1918) = Urban governance in a historical perspective? The case studies of Vienna and Budapest during the period of the Austro–Hungarian Monarchy (1867-1918). TÉR ÉS TÁRSADALOM, 35 (1). pp. 136-157. ISSN 0237-7683 (nyomtatott); 2062-9923 (online)

[img]
Preview
Text
2021-07.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (6MB) | Preview

Abstract

A városi kormányzás (urban governance) szemléletmódjának 1970-es években végbement, meghatározó jellegű fordulata óta számos városi esettanulmány látott napvilágot a nemzetközi és hazai geográfia és a közigazgatás-tudomány területén. Amellett, hogy a kutatások többsége angolszász (vagy „nyugati”) városokra koncentrál, időben sem igazán tekintenek vissza a modern (polgári) városi kormányzás kialakulásának kezdeteire, csupán a második világháborút követő időszakot tekintik a szemléletváltás előzményének. A 19. századi polgári állami és városi kormányzás jogszabályi alapjainak megteremtése, a demokratizálódási folyamat egy adott város kormányzási rendszerét – államonként eltérő formában - hosszabb időtávra determinálhatta. Az újfajta városi kormányzás kialakulásának és városonként eltérő jellegű megjelenésének megértéséhez szükséges feltárni annak történeti oldalát. A városi kormányzástörténeti aspektusának vizsgálatára az Osztrák–Magyar Monarchia két fővárosa egyszerre tűnik kihívásnak, ugyanakkor kutatási eredmények sokféleségét ígérő kísérletnek is. A Monarchia államjogi és közigazgatási strukturális szempontból is paradoxonnak volt tekinthető, ahol egy egységesnek tekinthető állami térben a két birodalomrész egymástól nagyrészt független közigazgatási rendszert működtetett. Bécs és Budapest városi kormányzásának vizsgálata ezért fontos tanulságokat hordoz. Tanulmányomban a két város kormányzását a birodalomrészi közigazgatásba ágyazottság, az állami és tartományi felügyelet, valamint belső szervezetrendszereik felépítése és választási rendszerük alapján vettem vizsgálat alá. A két főváros kormányzási rendszerének helyenként markáns eltérése alapján arra következtethetünk, hogy a városi kormányzás történeti perspektívában akár egy államon belül is igen sokféleképpen jelenhet meg.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: városi kormányzás; történeti földrajz; Osztrák–Magyar Monarchia; Bécs; Budapest
Subjects: D History General and Old World / történelem > D4 Modern History / új- és legújabb kor története
D History General and Old World / történelem > DB Austria / Ausztria > DB1 Austro-Hungarian Monarchy / Osztrák-Magyar Monarchia
H Social Sciences / társadalomtudományok > HN Social history and conditions. / társadalomtörténet
Depositing User: György Váradi
Date Deposited: 17 Mar 2021 17:08
Last Modified: 01 Jun 2021 23:17
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/122514

Actions (login required)

Edit Item Edit Item