REAL

Moritz Gottlieb Saphir, a zsidó konyha első szakírója = Moritz Gottlieb Saphir, a Pioneer in Writing About Jewish Food

Körner, András (2022) Moritz Gottlieb Saphir, a zsidó konyha első szakírója = Moritz Gottlieb Saphir, a Pioneer in Writing About Jewish Food. TARGUM : INTERPRETÁCIÓ - KOMMENTÁR - DISKURZUS (2). pp. 2-27. ISSN 2939-5976

[img]
Preview
Text
targum-2022-2-2.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Moritz Gottlieb Saphir (1795−1858), magyar származású osztrák író a zsidó ételekről szóló írások úttörője volt. 1847-ben megjelentette Die Gastronomie der Juden (A zsidók gasztronómiája) című írását, amely valószínűleg az első olyan tanulmány, amely kizárólag az askenázi zsidó konyha hagyományos ételeivel foglalkozik. Emellett 1840-ben Saphir írta az első recenziót egy zsidó szakácskönyvről, 1852-ben pedig az első zsidó étteremről szóló kritikát. A XIX. század előtti források – például az ünnepekről szóló könyvek, emlékiratok, rabbinikus határozatok stb. –, ha zsidó ételekről tartalmaznak információkat, azokat kivétel nélkül vallási kontextusban írják le. Ezzel szemben Saphir megközelítése világi és kulturális szempontú: az akkulturáció által veszélyeztetett zsidó étkezési hagyományokat akarta megörökíteni. Több mint valószínű, hogy Saphir volt az első, aki ilyen jellegű cikkeket publikált, munkássága mintegy ötven évvel megelőzi a zsidó étkezési hagyományok kutatásának első, hasonlóan antropológiai megközelítésű munkáit. = Hungarian-born Austrian writer Moritz Gottlieb Saphir (1795‒1858) was a pioneer of writing about Jewish food. In 1847, he was the author of The Gastronomy of Jews, probably the first study solely dedicated to the traditional dishes of Ashkenazi Jewish cuisine. In addition, in 1840 he wrote the first press review of a Jewish cookbook and in 1852 the first review of a Jewish restaurant. When sources before the nineteenth century – such as books about holidays, memoirs, rabbinical decisions, etc. – included information about Jewish food, they invariably described it within a religious context. In contrast, Saphir’s approach was secular and cultural: he wanted to record Jewish food traditions threatened by acculturation, to find the authentically national in the vernacular. Not only is it likely that Saphir was the first person to publish articles of this kind, but his work predates the first works with a similarly anthropological approach to the research of Jewish food traditions by about fifty years.

Item Type: Article
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BM Judaism / zsidóság
C Auxiliary Sciences of History / történeti segédtudományok > CB History of civilization / művelődéstörténet
C Auxiliary Sciences of History / történeti segédtudományok > CT Biography / életrajz
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PN Literature (General) / irodalom általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Erika Bilicsi
Date Deposited: 13 Apr 2023 07:47
Last Modified: 13 Apr 2023 07:47
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/127763

Actions (login required)

Edit Item Edit Item