REAL

"Kritikai komolysággal tapsol." Gyulai Pál, a színházi kihívások és a színházi hivatásosodás fordulata

T. Szabó, Levente (2021) "Kritikai komolysággal tapsol." Gyulai Pál, a színházi kihívások és a színházi hivatásosodás fordulata. VERSO: IRODALOMTÖRTÉNETI FOLYÓIRAT, 2021 (2). ISSN 2630-8479 (In Press)

[img]
Preview
Text
GyulaiPal_szinhazicsondVerso2021vegl.pdf - Accepted Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial.

Download (492kB) | Preview

Abstract

Noha a 19. század közepének egyik legnagyobb hatású színházi kritikusa is volt, Gyulai Pálnak a korabeli színházi kihívások betiltására (vagy legalább mérséklésére) felszólító kis szövege eddig kevés figyelmet kapott. A tanulmány a színházi közönség korabeli reakcióinak szociológiájából, a tetszés- és nemtetszésnyilvánítás igen változatos 19. századi formáiból kiindulva járja körül azt, hogy Gyulai felszólítása miért értelmezhető a modern színházi közönség és a szakralizált, intellektuálissá stilizált színházi csend megjelenésének, azaz a színházi hivatásosodás egyik fordulatának normatív leírásaként. A gondolatmenet amellett érvel, hogy Gyulai szövegéből és álláspontjából jól megpillantható az első modern magyar színikritikusok egyikének az a professzionalizációs dilemmája, hogy mi lehet a helyi értéke a közönség reakcióinak (beleértve a színházi közönségsikernek). Az utóbbiak leértékelése és háttérbe szorítása valójában egy olyan új színházi ideál része, amelyben a színházi előadás maga a színházi esemény, s kizárólag gyönyörködni, magányosan figyelni szabad rá, s előadás közben a közönség minden megnyilvánulása illegitim, zavaró, nem az esztétikai hatás része, hanem annak ellenében hat. Ez az ideál a színháznak, a színházi előadásnak, a színházi kritikusnak, a közönségnek és a játékstílusnak olyan új formáit eredményezte, amely gyökeresen változtatta meg a 19. század közepétől kezdve a színházi élményt és szerepeket.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Gyulai Pál, színházi hivatásosodás, a színházi hang társadalomtörténete
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PH Finno-Ugrian, Basque languages and literatures / finnugor és baszk nyelvek és irodalom
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PN Literature (General) / irodalom általában
Depositing User: Dr. Levente T. Szabó
Date Deposited: 28 Jul 2021 04:24
Last Modified: 20 Dec 2021 00:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/127768

Actions (login required)

Edit Item Edit Item