REAL

A törzserő fejlesztése klasszikus balett táncosoknál kettlebellel végzett erőedzéssel : Egy módszertani kísérlet

Ujvári, Milán and Bence, Szabó (2023) A törzserő fejlesztése klasszikus balett táncosoknál kettlebellel végzett erőedzéssel : Egy módszertani kísérlet. TÁNC ÉS NEVELÉS / DANCE AND EDUCATION, 4 (1). pp. 3-14. ISSN 2732-1002

[img]
Preview
Text
torzsero.pdf
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (342kB) | Preview

Abstract

A Magyar Táncművészeti Egyetem klasszikus balett növendékei számára a képességfejlesztési órák keretein belül 2021-től bevezetésre került egy funkcionális erősítő eszköz, a kettlebell. Az ezen eszközzel végzett edzés hatásairól kapott számos szubjektív pozitív visszajelzés mellett fontos volt, hogy a felmerült változásokat objektív szempontokkal, mérhető módon is megvizsgáljuk. A résztvevők (n=10) által végzett erősítő edzésprogram fókuszában a törzs izomerejének fejlesztése állt, amely fontos segítséget és stabilitást nyújtott táncművész számára munkavégzés közben, kifejezetten a partner emelésénél. A törzsizomerő fejlődésének számszerű szemléltetésének érdekében a háti és lumbális gerinc extenziós irányú erőkifejtését mértük meg egy kézi izomerő mérővel. Az edzésprogram egy hathetes periódust ölelt fel, amelynek az elején, majd a végén történt mérés. A módszertani kísérlet igazolta, hogy a célzott funkcionális edzés még csekély óraszámban is mérhető pozitív változásokat hozott létre (+10,58%). Növekedett az izomerő, javult a koordináció és a testtudat. Az erősítő eszköz rendszeres használata az emelések előkészítéséhez és pontos kivitelezéséhez, továbbá számos technikai elem tökéletes végrehajtásához nyújtott segítséget.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: klasszikus balett, törzserő fejlesztése, kettlebell
Subjects: L Education / oktatás > LB Theory and practice of education / oktatás elmélete és gyakorlata
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PN Literature (General) / irodalom általában > PN1560-1590 The Performing Arts / előadóművészet (tánc)
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 09 Jun 2023 07:44
Last Modified: 09 Jun 2023 07:46
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/166962

Actions (login required)

Edit Item Edit Item