REAL

Az érzékelés-, (fel)ismerés- és diszpozicionális igék inherens modalitása

Halm, Tamás András (2023) Az érzékelés-, (fel)ismerés- és diszpozicionális igék inherens modalitása. In: Általános Nyelvészeti Tanulmányok XXXV. A formális jelentéstanról. Akadémiai Kiadó Zrt., Budapest.

[img]
Preview
Text
HalmANyTcikkkezirat0830HT1.pdf

Download (961kB) | Preview

Abstract

A tanulmányban három igecsoportot vizsgálok: az önkéntelen érzékelést (lát); az önkéntelen megismerést, ill. tudást (felismer, ért); valamint a fizikai diszpozíciót (elér, bír) kifejező igéket. Ezen igék szorosan összefüggő viselkedést mutatnak négy jelenséggel kapcsolatban: ezek a tud segédigével való kombinálhatóság, a diszpozicionális mediális igealakok képzése, a körülménymodalitást kifejező infinitívuszi főmondatokban való megjelenés és a segédigévé történő grammatikalizáció. Tézisem szerint ennek magyarázata az, hogy a szóban forgó igeosztályok tagjai a magyarban különleges, gazdag szemantikával rendelkeznek: a képességmodalitás a lexikai szemantikai reprezentációjuk részét képezi.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: képességmodalitás; lexikális modalitás; mediális igenem; infinitívuszi főmondatok; grammatikalizáció
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 27 Sep 2023 13:21
Last Modified: 27 Sep 2023 13:21
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/175352

Actions (login required)

Edit Item Edit Item