Balogh, Pál Géza (2023) „De hát most jött egy olyan helyzet, amire senki nem számított…” Külső válságok hatása magyarországi sajtkészítők gazdasági gyakorlataira = ‟But now a situation arose that no one saw coming...” The impact of external crises on the economic practices of Hungarian cheese-makers. ETHNO-LORE: A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA NÉPRAJZI KUTATÓINTÉZETÉNEK ÉVKÖNYVE, 40. pp. 243-263. ISSN 1787-9396
|
Text
ethno-lore-2023-kis-meret-243-263.pdf - Published Version Download (475kB) | Preview |
Abstract
Az alábbi tanulmányban egy sajátos gazdálkodói kör, a magyarországi kézműves sajtkészítők esete alapján vizsgálom a külső gazdasági környezet radikális, egyének által nehezen befolyásolható, sokszor hirtelen és rendkívüli változásainak – sokkoknak és válságoknak – a hatását az egyéni gazdasági gyakorlatokra. Bemutatom az őket érő komplex helyzeteket, válaszkísérleteiket és a belőlük születő innováció lehetséges útjait. Az esettanulmányban Pest, Veszprém és Baranya megyei sajtkészítők körében végzett terepmunka alapján két közelmúltbeli válsághelyzet, a COVID-19 vírus és az inflációs válság összetett hatásait mutatom be az eltérő lokalitásokra. A reziliencia fogalmát középpontba állítva ismertetem, hogy a különféle hatásokra milyen válaszokat adtak a vizsgált gazdaságok. A két válság között alapvető különbségek mutatkoznak, így arra is alkalmasak, hogy a gazdasági gyakorlatok működéséről megvilágítsanak lényeges dolgokat, így például a biztonságra törekvés, a több lábon állás stratégiájának gyakorlati hasznait egy válsághelyzet esetében. A két válság eltérő módon hatott a személyesség és a bizalom kulcsfontosságú kérdésére a „helyi élelmiszert” előállító gazdaságok körében, mely egyszerre jelent fontos előnyt az értékesítésben és hátrányt az árképzés során. A fokozódó polikrízis helyzete pedig a kisüzemi gazdaságok rezilienciáját a jövőben is meghatározó témává teszi. | In my study, I examine the impact of radical, often sudden and extreme changes – shocks and crises – in the external economic environment, which are difficult for individuals to influence, on individual economic practices, based on the case of a specific group of entrepreneurs: artisanal cheese-makers in Hungary. I describe the complex situations they face, their attempted responses, and the possible pathways to innovation that can emerge from them. In this case study, based on fieldwork among cheese-makers in Pest, Veszprém, and Baranya counties, I present the complex effects of two recent crises, the COVID-19 virus and the inflation crisis, on different localities. Focusing on the notion of resilience, I describe the responses of the businesses observed to the different impacts. There are fundamental differences between the two crises, so they can be used to shed light on important aspects of how economic practices work, such as the practical benefits of the pursuit of security or diversification in a crisis. The two crises have had a different impact on the key issue of in-person interaction and trust among businesses producing „local food,” which is both an important advantage in sales and a disadvantage in pricing. And the situation of an increasing polycrisis will make the resilience of small businesses a key issue for the future.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | resilience, small businesses, local food, artisanal cheese-makers, economic practices, crisis, COVID-19, inflation, short supply chains |
Subjects: | G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GR Folklore / etnológia, folklór, kulturális antropológia G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GT Manners and customs / néprajz, szokások, hagyományok |
SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
Depositing User: | MTMT SWORD |
Date Deposited: | 14 Nov 2023 12:10 |
Last Modified: | 14 Nov 2023 12:10 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/179978 |
Actions (login required)
Edit Item |