Tamás, Melinda (2017) Különböző méz fajták összehasonító vizsgálata és a hőkezelés hatása egyes tulajdonságaikra. MŰSZAKI SZEMLE (EMT) (70). pp. 37-47. ISSN 1454-0746
|
Text
msz_2017_70_037-047.pdf Download (336kB) | Preview |
Abstract
A méz az egyik legősibb élelmiszerünk, mely kiváló étrendi hatása miatt a mai napig fontos kiegészítője az emberi táplálkozásnak. A hamisítás megállapítására legalkalmasabb paraméterek a szacharóz- és a prolintartalom, valamint az elektromos vezetőképesség. Munkánk során vizsgáltuk több termelő mézének a fizikakémiai tulajdonságait (szín, íz, higroszkóposság, víztartalom, elektromos vezetőképesség, pH-érték, cukrok, hidroxi-metil-furfurol-tartalom), ezen paraméterek alapján összehasonlítottuk a kereskedelemben kapható mézekkel, vizsgálva az esetleges változásokat, illetve vizsgáltuk a hőmérséklet hatását méz egyes tulajdonságaira.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Uncontrolled Keywords: | méz, kémiai összetétel, fizikai-kémiai tulajdonságok |
| Subjects: | Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | Zsolt Baráth |
| Date Deposited: | 27 Oct 2025 13:27 |
| Last Modified: | 27 Oct 2025 13:27 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/227484 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




