REAL

Különböző méz fajták összehasonító vizsgálata és a hőkezelés hatása egyes tulajdonságaikra

Tamás, Melinda (2017) Különböző méz fajták összehasonító vizsgálata és a hőkezelés hatása egyes tulajdonságaikra. MŰSZAKI SZEMLE (EMT) (70). pp. 37-47. ISSN 1454-0746

[img]
Preview
Text
msz_2017_70_037-047.pdf

Download (336kB) | Preview

Abstract

A méz az egyik legősibb élelmiszerünk, mely kiváló étrendi hatása miatt a mai napig fontos kiegészítője az emberi táplálkozásnak. A hamisítás megállapítására legalkalmasabb paraméterek a szacharóz- és a prolintartalom, valamint az elektromos vezetőképesség. Munkánk során vizsgáltuk több termelő mézének a fizikakémiai tulajdonságait (szín, íz, higroszkóposság, víztartalom, elektromos vezetőképesség, pH-érték, cukrok, hidroxi-metil-furfurol-tartalom), ezen paraméterek alapján összehasonlítottuk a kereskedelemben kapható mézekkel, vizsgálva az esetleges változásokat, illetve vizsgáltuk a hőmérséklet hatását méz egyes tulajdonságaira.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: méz, kémiai összetétel, fizikai-kémiai tulajdonságok
Subjects: Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 27 Oct 2025 13:27
Last Modified: 27 Oct 2025 13:27
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/227484

Actions (login required)

Edit Item Edit Item