Kerényiné Környei, Ágnes (2025) Terítéken a diplomácia. HUMÁN INNOVÁCIÓS SZEMLE, 16 (2). pp. 119-130. ISSN 2062-0292
|
Text
HISZ_2025_2_119-130_Kornyei.pdf - Published Version Available under License Creative Commons Attribution. Download (557kB) | Preview |
Abstract
Amióta az emberiség létezik, az étel mindig is jelentős szerepet játszott az emberek közötti kapcsolatokban (földrajzi felfedezések, gyarmatosítás, globalizáció). A nemzeti konyha maga is része a kultúrának (nemzeti identitás kifejeződése, nemzeti ételek, sajátos étkezési szokások stb.), de szoros kapcsolatban áll a történelemmel, a földrajzzal is, remek eszköz az egyedi kultúra, a kulturális örökség terjesztésére, amely nyelvi korlátok nélkül, emocionális kapcsolatot hozhat létre. Mivel az ételek a nemzet szimbólumaként is szolgálnak, és érzelmi kötődést is kialakítanak, komoly viták is kialakultak egyes kulináris fogások hovatartozásával kapcsolatban. A gasztronómiát különböző szinteken használja a diplomácia, hol kifejezetten a szűk politikus réteget célozza meg (kulináris diplomácia) vagy egy másik ország nyilvánosságát (gasztrodiplomácia) az országkép alakítása érdekében.
| Item Type: | Article |
|---|---|
| Uncontrolled Keywords: | élelmiszerdiplomácia, kulináris diplomácia, gasztrodiplomácia, gasztronacionalizmus, országkép, kulturális diplomácia |
| Subjects: | H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás > HM6 Sociology of culture / kultúra szociológiája J Political Science / politológia > JZ International relations / nemzetközi kapcsolatok, világpolitika T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány |
| SWORD Depositor: | MTMT SWORD |
| Depositing User: | MTMT SWORD |
| Date Deposited: | 16 Dec 2025 12:21 |
| Last Modified: | 16 Dec 2025 12:21 |
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/230806 |
Actions (login required)
![]() |
Edit Item |




