REAL

Terítéken a diplomácia

Kerényiné Környei, Ágnes (2025) Terítéken a diplomácia. HUMÁN INNOVÁCIÓS SZEMLE, 16 (2). pp. 119-130. ISSN 2062-0292

[img]
Preview
Text
HISZ_2025_2_119-130_Kornyei.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (557kB) | Preview

Abstract

Amióta az emberiség létezik, az étel mindig is jelentős szerepet játszott az emberek közötti kapcsolatokban (földrajzi felfedezések, gyarmatosítás, globalizáció). A nemzeti konyha maga is része a kultúrának (nemzeti identitás kifejeződése, nemzeti ételek, sajátos étkezési szokások stb.), de szoros kapcsolatban áll a történelemmel, a földrajzzal is, remek eszköz az egyedi kultúra, a kulturális örökség terjesztésére, amely nyelvi korlátok nélkül, emocionális kapcsolatot hozhat létre. Mivel az ételek a nemzet szimbólumaként is szolgálnak, és érzelmi kötődést is kialakítanak, komoly viták is kialakultak egyes kulináris fogások hovatartozásával kapcsolatban. A gasztronómiát különböző szinteken használja a diplomácia, hol kifejezetten a szűk politikus réteget célozza meg (kulináris diplomácia) vagy egy másik ország nyilvánosságát (gasztrodiplomácia) az országkép alakítása érdekében.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: élelmiszerdiplomácia, kulináris diplomácia, gasztrodiplomácia, gasztronacionalizmus, országkép, kulturális diplomácia
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás > HM6 Sociology of culture / kultúra szociológiája
J Political Science / politológia > JZ International relations / nemzetközi kapcsolatok, világpolitika
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 16 Dec 2025 12:21
Last Modified: 16 Dec 2025 12:21
URI: https://real.mtak.hu/id/eprint/230806

Actions (login required)

Edit Item Edit Item