REAL

AZ EGYENLŐ BÁNÁSMÓD KÖVETELMÉNYE AZ EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG MŰKÖDÉSE ÉS ELJÁRÁSA

Szekeres, Diána (2013) AZ EGYENLŐ BÁNÁSMÓD KÖVETELMÉNYE AZ EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG MŰKÖDÉSE ÉS ELJÁRÁSA. In: microCAD 2013, L Section. Miskolci Egyetem Innovációs és Technológia Transzfer Centrum, Miskolc, pp. 1-9. ISBN 978-963-358-018-9

[img]
Preview
Text
P6_Szekeres_Diana.pdf

Download (382kB) | Preview

Abstract

A joghoz jutás alapvető kritériuma a megkülönböztetés tilalma. A megkülönböztetés vagy diszkrimináció tilalma Alaptörvényünkben is rögzített kategória, mely áthatja mindennapjainkat. Az egyenlő bánásmód, az esélyegyenlőség és a diszkrimináció tilalma egymásba kapcsolódó fogalmak, melyek érvényesülése elengedhetetlen az egyén joghoz jutás iránti szükségletének megvalósulásához. Az egyenlő bánásmód mibenléte jogosulti és kötelezetti oldalról is megközelíthető. „Az egyenlő bánásmód követelménye a kötelezettektől azt kívánja meg, hogy tartózkodjanak minden olyan magatartástól, amely bizonyos tulajdonságaik alapján egyes személyek vagy személyek egyes csoportjaival szemben közvetlen vagy közvetett hátrányos megkülönböztetést, megtorlást, zaklatást vagy jogellenes elkülönítést eredményez. Alapvetően tehát az egyenlő bánásmód követelménye az egyik oldalon negatív kötelezettséget jelent: a kötelezettek nem sérthetik meg mások egyenlő emberi méltóságát. Jogosulti oldalon ugyanakkor ez azt eredményezi, hogy mindenkinek jogosultságként kikényszeríthető igénye van arra, hogy őt egyenlő méltóságú személyként kezeljék. Ennek megfelelően az államnak az egyenlő bánásmód követelménye tekintetében a jogsérelmet elszenvedők számára elsősorban a jogsérelmekkel szembeni fellépés eszközrendszerét kell biztosítania.” (Forrás: Az Ebtv. preambulumához fűződő Kommentár)

Item Type: Book Section
Additional Information: A felsőoktatás minőségének javítása kiválósági központok fejlesztésére alapozva a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területeien (TÁMOP- 4.2.1.B-10/2/KONV-2010-0001) P6 Előadó The Publications of the XXVII. microCAD International Scientific Conference CD dokumentum.
Subjects: K Law / jog > K Law (General) / jogtudomány általában
K Law / jog > KZ Law of Nations / nemzeti jogrendszerek
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 20 Jan 2016 08:21
Last Modified: 31 Mar 2023 09:57
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/32480

Actions (login required)

Edit Item Edit Item