REAL

A klímavédelmi szabályozás helyi szintje

Fodor, László (2016) A klímavédelmi szabályozás helyi szintje. In: 7. Báthory-Brassai Konferencia, 2016. május 19–20., Budapest. (In Press)

[img]
Preview
Text
7BBK2016_cikk-FodorL.pdf

Download (371kB) | Preview

Abstract

A környezetvédelmi jogalkotás sajátossága helyi szinten, hogy a települési önkormányzatok a központi előírásnál szigorúbb követelményeket szabhatnak. Nem írhatnak elő azonban határértéket, nem tilthatnak generálisan a központi előírások szerint jogszerűen folytatható magatartásokat, s általában is tiszteletben kell tartaniuk a törvényi kereteket. A klímavédelem területén „tiszteletben tartandó” előírást a levegővédelemről, a településrendezésről, a távhőről szóló, s egyéb országos jogszabályok is tartalmaznak. Ezek alapján nem lehetséges, pl. a helyi emisszióval nem járó fűtési módok kikötése, a távhőre való csatlakozás előírása, illetve az arról való leválás korlátozása sem. A tárgykörben született alkotmánybírósági határozatok és az érintett települések ma hatályos rendeleteinek összevetése azt mutatja, hogy – bár időközben a törvényi szabályozás kismértékben módosult – a helyi jogalkotási mozgástér így túlságosan szűk. A klímavédelem és a szolgáltatásnyújtás biztonsága (gazdaságossága) szempontjai összekapcsolódnak, s szemben állnak a polgári jogi, fogyasztóvédelmi érdekekkel. A konfliktus feloldása további, központi intézkedéseket igényel.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: J Political Science / politológia > JS Local government Municipal government / helyi, települési önkormányzat
K Law / jog > KZ Law of Nations / nemzeti jogrendszerek
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TD Environmental technology. Sanitary engineering / környezetvédelem, hulladékkezelés, egészségügyi mérnöki technika (ivóvízellátási és szennyvízkezelési technika)
Depositing User: Dr. László Fodor
Date Deposited: 22 Sep 2016 06:37
Last Modified: 22 Sep 2016 06:37
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/39814

Actions (login required)

Edit Item Edit Item