REAL

Klímavédelem vs. törvényesség a távhőszolgáltatás helyi szabályai kapcsán

Fodor, László (2016) Klímavédelem vs. törvényesség a távhőszolgáltatás helyi szabályai kapcsán. MAGYAR JOG. pp. 1-13. ISSN 0025-0147 (In Press)

[img]
Preview
Text
Helyi távhőszab - FL-kieg.pdf

Download (480kB) | Preview

Abstract

Klíma- illetve levegővédelmi szempontból egyaránt jelentős kérdés az épületek energiaellátása, ezen belül is a fűtés. A fűtési módok szabályozása jelenleg a magyar jogrendszer szürke zónái közé tartozik. A központi és a helyi szabályozás viszonyára vonatkozóan az Alkotmánybíróság 5-7 évvel ezelőtt több határozatában is állást foglalt, kigyomlálva a helyi rendeletek törvényellenes megoldásait. Az akkori határozatok, illetve a most hatályos központi és helyi előírások áttekintése, illetve összevetése azonban azt mutatja, hogy míg egyes önkormányzatok elfogadták a döntéseket, mások továbbra is a törvényesség határain túlterjeszkedő vagy azokat feszegető megoldásokat alkalmaznak. Csak a legerőteljesebben korlátozó rendelkezések egyes típusai (pl. a távhőszolgáltatás kizárólagossága) tűntek el, ugyanakkor többféle és körmönfontabb előírás érvényesül e körben. A települések mozgástere túl szűk (és külső okokból egyre szűkebb), amit központilag – erősebb önkormányzati kompetenciák biztosításával, energiapolitikai intézkedésekkel – kellene tágítani. Emellett szól a szolgáltatásnyújtás biztonsága és a klíma- illetve levegővédelem szempontja.

Item Type: Article
Subjects: J Political Science / politológia > JS Local government Municipal government / helyi, települési önkormányzat
K Law / jog > KZ Law of Nations / nemzeti jogrendszerek
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TD Environmental technology. Sanitary engineering / környezetvédelem, hulladékkezelés, egészségügyi mérnöki technika (ivóvízellátási és szennyvízkezelési technika)
Depositing User: Dr. László Fodor
Date Deposited: 22 Sep 2016 06:54
Last Modified: 22 Sep 2016 06:54
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/39815

Actions (login required)

Edit Item Edit Item