REAL

A külföldiek kiutasításának korlátai a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának koordinátarendszerében – 50 év távlatából

Molnár, Tamás (2018) A külföldiek kiutasításának korlátai a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának koordinátarendszerében – 50 év távlatából. In: A külföldiek kiutasításának korlátai a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának koordinátarendszerében – 50 év távlatából. Dialog Campus - CompLex, Budapest, pp. 231-257. ISBN 978-615-5920-30-1 (In Press)

[img]
Preview
Text
Molnar_kiutasitas_PPJNE& GSZKJNE kotet_2018.pdf

Download (542kB) | Preview

Abstract

A nemzetközi jognak továbbra is alappremisszája, úgy 50 évvel ezelőtt, mint napjainkban, hogy az állami szuverenitás hagyományos attribútumaként minden állam maga dönt arról, hogy a területére érkező külföldiek közül kit irányít vissza, illetve kit távolít el saját területéről. Az állam e szuverén jogát ugyanakkor a sokasodó emberi jogi kötelezettségek tiszteletben tartása mellett kell hogy gyakorolja, köztük a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában lefektetett tilalomfákkal, korlátozásokkal és feltételekkel. Ezek közül e tanulmány elsőként a visszaküldés tilalmát (a non-refoulement elvét) implicite magában foglaló – az élethez való jogról, illetve a kínzás és megalázó, kegyetlen bánásmód tilalmáról szóló – 6. és 7. cikkeket, majd a jogszerűen tartózkodó külföldiek kiutasításának eljárásjogi korlátait rögzítő 13. cikket, végül pedig az Egyezségokmány által védett további emberi jogok nyújtotta, egyfajta közvetett kiutasítási akadályokat (pl. a családi élethez való jog, gyermekek jogai) veszi górcső alá. Jelen írás célja annak áttekintő bemutatása, hogy az Egyezségokmány koordinátarendszerében kirajzolódó, a külföldiek kiutasítására irányadó feltételrendszer mennyiben fejlődött az elmúlt fél évszázad során, s az elsődlegesen az Emberi Jogi Bizottság gyakorlata által fémjelzett jogfejlődés következtében melyek azok az univerzális sztenderdek, amelyeknek világszerte érvényesülniük kell az államoknak a külföldiek kiutasítására vonatkozó jogalkotásában és tényleges gyakorlatában.

Item Type: Book Section
Subjects: K Law / jog > K Law (General) / jogtudomány általában
K Law / jog > KZ Law of Nations / nemzeti jogrendszerek
Depositing User: Dr Tamas Molnar
Date Deposited: 24 Sep 2018 02:31
Last Modified: 24 Sep 2018 02:32
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/85081

Actions (login required)

Edit Item Edit Item