REAL

Nem jársz át az eszemen! Humor a diákfolklórban

Tamás, Ildikó (2018) Nem jársz át az eszemen! Humor a diákfolklórban. In: Humorstílusok- és stratégiák. Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához (205). TINTA Könyvkiadó, Budapest, pp. 312-323.

[img]
Preview
Text
Tamas Ildiko_Nem jarsz at az eszemen.pdf

Download (847kB) | Preview

Abstract

Tanulmányomban a 10-18 éves korosztályban végzett terepmunkám tapasztalatait fogalom össze, elsősorban a diákhumor jelenségén keresztül. A gyermekek/fiatalok között spontán alakuló tudásregiszter egyelőre alig vizsgált téma a folklorisztikában. Megpróbálom feltárni, mi az, amit "hozott" vagy örökölt anyagként felhasználnak, tovább alakítanak, és mi az, amit inkább saját maguk alkotnak. A tanulmányban bemutatott saját "kísérleti tipológia" nemcsak a műfajokat veszi alapul, hanem a hagyomány alakulásának dinamikus folyamatát. Az alkotási folyamat önmagában is számos tipologizálási lehetőséget kínál: a saját „szerzeményektől”, a játékosan, tudatosan alakított szövegektől, daloktól, játékoktól a véletlenszerű módosulásokig (mint a félrehallás vagy a népetimológia). A tanulmányban az elmúlt két év során gyűjtött szöveges (szóbeliségből lejegyzett és írásban terjedő tartalmak), képi és "hibrid" (szöveg és kép, esetleg video kreatív kombinációja) példaanyag alapján próbálok egy átfogó áttekintést adni a diákság folklórként értékelhető humoros megnyilvánulásairól.

Item Type: Book Section
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GR Folklore / etnológia, folklór, kulturális antropológia
Depositing User: dr. Ildikó Tamás
Date Deposited: 29 Sep 2018 13:28
Last Modified: 29 Sep 2018 13:28
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/85993

Actions (login required)

Edit Item Edit Item