Antal, Tamás (2022) Különböző tárolási körülmények között tárolt zöldség szárítmányok eltarthatósági vizsgálata. Műszaki tudomány az Észak-Kelet magyarországi régióban 2022 : Konferencia előadások kivonatai . MTA TABT Debreceni Területi Bizottság Titkársága, Nyíregyháza. ISBN 978-615-6032-50-8
  | 
            
              
Text
 osszefoglalo_munkaanyag_2022_05_25FI.pdf Download (245kB) | Preview  | 
          
Abstract
Ebben a tanulmányban a sárgarépa és a csemegekukorica szárítmányokkal végeztünk tárolási kísérletet. A felhasznált szárítási módszerek többek között az egyfokozatú fagyasztva szárítás (FD), a kétfokozatú vákuum elő- és fagyasztva utószárítás (VD-FD), illetve az infravörös-fagyasztva szárítás (MIR-FD) voltak. A szárított termékeket a vízelvonási művelet után azonnal PE csomagolásba helyeztük, a tárolásuk hűtőszekrényben és légtér szabályozás nélküli szobában történt. A kutatómunkában az alábbi célokat tűztük ki: A megfelelő tárolási mód kiválasztása a szárított termékek számára. A késztermék érzékszervi és nedvességtartalmi vizsgálata által megtalálni a megfelelő szárítási módot a drága üzemeltetési költségű liofilizálás helyett. A kutatócsoport a következő megállapításokra jutott az eredmények alapján: 1. A sárgarépa szárítmány tárolása során megfigyeltük, hogy itt intenzívebb a nedvesség vándorlása (az anyag likacsos, porózus szerkezete miatt). 2. A csemegekukorica esetében megállapítottuk, hogy az alacsony nedvességtartalom miatt kismértékű a nedvességleadás és felvétel a tárolás alatt a másik termékhez hasonlítva. 3. A tárolási eredmények alapján a vizsgálat alá vont termékek tárolására a szobahőmérsékleten történő tárolás a megfelelő (kisebb mértékű az anyag nedvesség leadása és felvétele). 4. Az érzékszervi vizsgálatba bevon 12 fő megítélése alapján a szárított sárgarépa és csemegekukorica porítható, ropogós, száraz és a színük is megfelelő. A fogyasztói megítélés alapján a szárítmányok tartósításra a VD-FD szárítás a legmegfelelőbb az FD mellett. 5. Az organoleptikus vizsgálatok nem mutattak szignifikáns különbséget a szobahőmérsékleten és a hűtőberendezésben tárolt termékek között. 6. Összegezve a kutatás eredményeit megállapítottuk, hogy a vákuum elő- és fagyasztva utószárítás a javasolt szárítási megoldás a vizsgált termékek tárolását és érzékszervi tulajdonságait tekintve. 7. A 2h VD-FD szárítási megoldás 26%-kal, a 3h VD-FD szárítási mód pedig 30,4%-kal csökkentette a liofilizálás működési idejét.
| Item Type: | Book | 
|---|---|
| Subjects: | T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TX Home economics / háztartástan > TX642-TX840 Food sciences / élelmiszertudomány | 
| Depositing User: | Dr. habil. Tamás Antal | 
| Date Deposited: | 11 Sep 2023 06:42 | 
| Last Modified: | 25 Jul 2025 07:03 | 
| URI: | https://real.mtak.hu/id/eprint/173112 | 
Actions (login required)
![]()  | 
        Edit Item | 




